Känner du till allergiavdelningen Villan?

Bokhylla med ett hjärta i papper med handtryck i olika färger.

På Björktjära förskola finns Bollnäs kommuns allergiavdelning. Villan erbjuder en miljö som är anpassad för barn och familjer med allergier eller som är extra infektionskänsliga. Här går barn från alla delar av kommunen.

Avdelningen Villan erbjuder en ”retningsfri miljö” - en inomhusmiljö och rutiner som är extra anpassade för barn med astma och allergier. Avdelningen är även medlem i Astma- och allergiförbundet.

Vi tror att många inte känner till avdelningen eller har en uppfattning om att barnen måste vara mycket allergisk för att få en plats här, men så är det faktiskt inte. Avdelningen passar extra bra för barn med allergier eller som är infektionskänsliga, eller barn som kommer från en ”högriskfamilj” där föräldrar eller syskon är allergiska, berättar Ingela Eklund, förskollärare på Villan.

De kriterier som finns för att ett barn ska kunna få en plats på avdelningen är att:

  • barnet kommer från rökfria hem
  • barnet inte har pälsdjur hemma
  • varken förälder eller barn använder parfymerade produkter.

Allergifri miljö

Just nu går sju barn på avdelningen men det finns i dagsläget plats för fler barn. Utifrån storleken på barngruppen arbetar idag två förskollärare på Villan, Ingela Eklund och Margareta Persson.

Både Margareta och Ingela har arbetat på Villan under lång tid. Ingela har varit med nästan ända från starten för 20 år sedan. Tillsammans har de många års erfarenhet och stor kunskap om att skapa en trivsam, utvecklande och allergifri miljö för barnen att vistas i.

Ingela har själv personlig erfarenhet av astma och allergier och hon är även allergiombud. Ett allergiombud stöttar vårdnadshavare och informerar personal på förskolor och skolor om rutiner för barn med astma och allergier.

Vi älskar vårt jobb och tycker att det är viktigt med utveckling, lärande och att hitta lösningar på alla slags utmaningar. Vi jobbar alltid för att alla ska känna sig så inkluderade som möjligt, säger Margareta Persson, förskollärare på Villan.

Förskollärare Ingela Eklund och
Margareta Persson

Förskollärare Ingela Eklund och Margareta Persson

Extra rutiner

För att minska på damm, pollen och annat som kan orsaka allergiska reaktioner finns fler rutiner än på en vanlig förskoleavdelning. Bland annat städas lokalerna oftare och leksaker förvaras i skåp och lådor för att underlätta städning. Luftfilter byts oftare och vissa födoämnen, exempelvis ägg, serveras inte på avdelningen.

Uteleken ser lika ut som på andra avdelningar och barnen på Villan delar gård med de andra barnen på Björktjära förskola. För att inte ta med sig exempelvis pollen och damm in på förskolan byter barnen om till andra kläder när de har varit ute och lekt.

Barnen på Villan gör samma saker och har samma förutsättningar som barnen på andra avdelningar men med extra fokus på rutiner som funkar för alla trots eventuella allergier, säger Ingela.

Barn som gungar.

Barnen på Villan delar det stora lekområdet med de andra barnen på Björktjära förskola.

Föräldrakontakt

När ett barn ska börja på Villan får föräldrarna, utöver den vanliga inskolningen, extra information för att de ska känna sig säkra och veta vad det innebär att ha ett barn på allergiavdelningen. Förskollärarna medicinerar förebyggande, akut och eftervårdande.

Det finns många fördelar med att ha sitt barn hos oss och vi berättar gärna mer om någon är nyfiken på vår avdelning. Tveka inte att höra av dig, tillägger Ingela.

Vill du att ditt barn ska börja på Villan?

Om du är nyfiken på hur det är att ha barn på avdelningen eller har några funderingar kring verksamheten är du välkommen att ringa till Ingela och Margareta på 0278-250 71.

Läs mer om Allergiavdelningen Villan

Ansöka om förskoleplats på Villan

Ansökningen är öppen året runt och för att söka till avdelningen loggar du in på Skolplatsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med ditt bankID, väljer Björktjära förskola och skriver in Allergiavdelningen under kommentarer.

Röd låghusbyggnad med en lekpark utanför.

Villan har lokalerna i ett eget hus men hör till Björktjära förskola.

Anslagstavla med information om allergier.

Villan är medlem i Astma- och allergiförbundet.

Lego i plastlådor.

Förvaring i lådor för att förenkla städningen och minska damm.

Två barn i ett lekrum.

Barnen har flera rum med möjligheter till lek.

Städschema på en skåpdörr.

Personalen följer ett noggrant städschema.

Barn som klättrar upp på en rutschkana.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
1 juli 2022 kl. 13.27

Sidfot