Kliande utslag på kroppen då du badat?

En person som kliar sig på benet.

Vi har fått flera frågor om kliande utslag på kroppen efter bad vid stranden. Troligen är det badklåda men det kan även bero på sandloppor. Vi som kommun tar inte prover på vatten eller sand för att se om där finns loppor eller parasiter.

Badklåda

Badklåda orsakas av fågelparasiter som kan finnas i vattnet vid vissa badstränder då vattnet blir varmare. Parasiterna kan ta sig in i huden och orsaka kliande utslag. Klådan brukar försvinna av sig själv inom en vecka.

Parasiterna (cerkarierna) är små, inte synliga för blotta ögat, och simmar fritt i ytvattnet. De kan "av misstag" angripa en badande människa i stället för en fågel och tränga in någon millimeter i huden, där de dock dör relativt snabbt. Man kan inte provta eller se på vattnet om det innehåller cerkarier. 

Du kan få kliande utslag som påminner om myggbett. Utslagen brukar komma inom två dygn efter att du har badat. Klådan går över av sig själv, oftast inom en vecka.

Cerkarierna finns mest på grunt vatten och är en orsak till varför barn drabbas mer än vuxna. Badklåda är inte smittsam från person till person.

När du har badat är det bra att:

  • duscha,
  • byta badkläder,
  • torka dig noga med en handduk.

Läs mer om badklåda på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sandloppor

Strandloppor lever på sandstränder och kan ge bett om du vistas där. Loppor är blodsugande parasiter. Loppbett märks som små röda kliande utslag. Loppor försvinner oftast av sig själv och du behöver inte söka vård om du har blivit biten.

Bett från loppor ger röda utslag som kliar kraftigt. Vanligtvis kommer utslagen på överkroppen. De kan vara från några millimeter upp till ungefär en centimeter. Ofta kan du se ett litet sår i mitten av utslaget. Det finns ofta flera bett på rad eftersom loppan gör flera provbett. Utslagen kan komma och försvinna under några veckor, men till slut försvinner de av sig själv.

Läs mer om loppbett på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
6 juli 2022 kl. 11.50

Sidfot