Tabata och samtal om känslor på schemat

Ett barn som springer.

Det är förmiddag på skolgården på Heden. Alla grönytor är fyllda av elever och lärare i rörelse. Solen skiner. Skratt och en del tjut hörs och alla ser glada och pigga ut. Det är Kilbergsskolan som har ”Må bra-vecka”.

Just idag har årskurs sex gjort stationer med rörelseaktiviteter där alla elever och lärare deltar. Hela veckan har må bra-temat genomsyrat undervisningen. Mornarna har startat med tabata som är en typ av konditionsträning med korta, högintensiva intervaller. På hemkunskapen har eleverna gjort näringsriktig frukost och bjudit varandra på. Några lektioner har ägnats åt att prata om känslor och de har testat meditation.

Barn i rörelse på en grönyta.

Under hela veckan har eleverna fått i uppgift att mäta sin egen skärmtid och hur mycket tid de rör sig. Elever och lärare har även pratat om goda gärningar, hur det känns att göra en god gärning och hur det känns när någon annan gör en god gärning för ens skull.

– Jag hoppas att må bra-veckan ger ringar på vattnet och att eleverna fortsätter att göra saker som de mår bra av även utanför skoltid. Förhoppningsvis har vi sått ett frö hos eleverna om vad de behöver för att må bra och hur vi kan hjälpa varandra och oss själva att må bra, berättar Sophia Berglund som är lärare på Kilbergsskolan.

Tre elever i årskurs sex.

Från vänster: Linus, Tilda och Ylva.

Så här tyckte några av eleverna om veckan:

– Den är bra, roligast var Tabatan på mornarna, sa Linus.

– Bästa dagen var idag när vi arrangerade aktiviteter för hela mellanstadiet. Annars gillade jag också tabatan som gör att man får puls. Det är bra med rörelse och jag känner mig piggare i skolan. Det är kul att skolan gör en sådan här vecka, berättade Tilda.

– Ja, det har varit roligt. Jag gillade mest den här dagen då vi sexor arrangerar aktiviteterna och att alla på skolan är med, sa Ylva.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
9 september 2022 kl. 14.08

Sidfot