Novemberkåsan drar till sig 25- 30 000 besökare till Bollnäs!

Ett enduroekipage som kör i lera.

19-20 november körs endurotävlingen Novemberkåsan i Bollnäs, vilket är den nordligaste kåsan hittills i motorcykeltävlingens 107-åriga historia. Tävlingen arrangeras av Bollnäs motorklubb och beräknas dra till sig 25- till 30 000 besökare mellan fredag och söndag.

På fredagen den 18 november klockan 17:00 kommer Novemberkåsan att invigas på Brotorget i Bollnäs. Invigningen inleds med en kortege av motorcykelekipage som kör genom centrum. Allmänheten är inbjuden att uppleva starten på folkfesten och Bollnäs centrum beräknas fyllas av förväntansfulla åskådare och deltagare.

– Det är fantastiskt kul att Sveriges äldsta och mest kända motorcykeltävlingar för första gången körs i Bollnäs. Novemberkåsan är känd som en av världens tuffaste endurotävlingar och är ett kraftprov för alla som kör den. Befolkningen i Bollnäs kommer alltså att fördubblas under helgen, vilket blir en utmaning. Vi får hjälpas åt att göra det till en möjlighet och en familjefest som Novemberkåsan är! Jag vill uppmana alla som har möjlighet att lämna bilen hemma mellan fredag till söndag för att undvika bilköer, säger kommunalråd Marie Centerwall (S).

Tävlingen, som körs som enduro typ 1, omfattar fyra sträckor på totalt 30 mil. Sträckorna körs både på dagen och på natten utmed skogsstigar och i terräng. Novemberkåsan är känd för sina svåra passager som kan vara bäckar, myrar och vattendrag. Eftersom tävlingen körs mestadels på natten där förarna får utstå många timmar i mörker och kyla och klara av både backar, gropar, lerpölar, gyttja och vattendrag. Endast ett fåtal lyckas ta sig i mål! Sträckorna är hemliga fram till någon dag innan start. Depån kommer att vara på Sävstaås och de cirka 200 startande ekipagen kommer att köra på vanliga vägar mellan depån och tävlingssträckorna.

– Äntligen blir det kaos i stan! Vi får alla passa på att visa upp Bollnäs från den allra bästa sidan. Att tävlingen drar till sig så många besökare till Bollnäs är mycket positivt för näringslivet som verkar vara laddade till tänderna. Novemberkåsan är en riktigt reklampelare för Bollnäs, och förhoppningsvis får besökarna upp ögonen för Bollnäs och Hälsingland så att de vill kommer tillbaka hit igen. Jag vill be alla att vara extra uppmärksamma och försiktiga i trafiken under helgen, säger kommunalråd Benny Engberg (BP).

Vill du veta mer om Novemberkåsan och hur Bollnäs Motorklubb arbetar med förberedelserna finns det att läsa på Novemberkåsans webbplats och Facebooksida. Där kommer även sträckorna att presenteras på någon dag innan tävlingen går av stapeln.

Novemberkåsans webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Novemberkåsans Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är din förening intresserad att arbeta och få pengar till föreningen?

Främst behövs hjälp med parkeringsvakter, övervakning av specialsträckor, övervakning av avspärrningar för publik med mera. Föreningar som hjälper till får 4000 kronor per arbetspass till föreningen. Anmäl intresse till Lisa Lind på k.e.lisalind@gmail.com eller mobil 070 - 319 52 11. Först till kvarn!

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
23 september 2022 kl. 09.06

Sidfot