Vår webbplats i topp på Funkas inkluderingsbarometer!

Medalj med nummer ett

När tillgängligheten på 1 785 webbplatser testades så hamnade bollnas.se i topp. Det är Funka som för andra året i rad granskar webbplatsers startsidor för att se om de möter kraven i den nya lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS-lagen).

Vi är en av de kommuner som klättrat mest, från förra årets 239:e plats på listan till årets delade förstaplats. Det om något är ett bevis på att det omfattande arbetet som gjordes med den nya webbplatsen har varit framgångsrikt. Helt nya bollnas.se lanserades i början av mars i år och har haft stor fokus på tillgänglighet och service.

Lag på tillgänglighet

Funka har testat webbplatsernas startsida utifrån tio utvalda lagkrav, som visar hur bra gränssnittet fungerar för personer med synnedsättningar, motoriska nedsättningar, läs- och skrivsvårigheter samt kognitiva nedsättningar.

För att leva upp till lagkraven behöver webbplatsen följa en särskild europeisk standard Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som i sin tur bygger på den internationella standarden för webbtillgänglighet WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines).

Webben ska vara tillgänglig för alla!

Funka arbetar med tillgänglighet vad gäller innehåll, design och teknik i digitala gränssnitt. På deras webbplats går att läsa att cirka 15% av befolkningen har en funktionsnedsättning. Troligtvis är det fler och mörkertalet stort.

Det finns också flera användare som inte ingår i statistiken men som påverkas av tillgängligheten, eller snarare bristen på tillgänglighet, på en webbplats. Kommunala webbplatser och digital offentlig service måste vara tillgänglig för alla oavsett förmåga, allt för att undvika digitalt utanförskap.

Nya bollnas.se

Målet med nya bollnas.se är att den ska vara tillgänglig, attraktiv, användarvänlig och ha besökaren i fokus och det är något som kommunikatörer, utvecklare och redaktörer på kommunen arbetar aktivt med dagligen i sitt arbete. Vi försöker ständigt förbättra användarupplevelsen för våra webbplatsbesökare.

Mer information

Läs mer om årets inkluderingsbarometer på funka.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nyhetsartikel i samband med lanseringen av nya bollnas.se
Lagen lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS-lagen) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
23 september 2022 kl. 16.25

Sidfot