Lokalproducerade råvaror i första hand

Broccoli på en träbänk.

När vi köper råvaror till maten som serveras i våra förskolor, skolor, äldreboenden och inom hemtjänsten prioriterar vi alltid lokala leverantörer.

Vi vill nämligen bidra till att säkra maten i länet, både i tider av fred och i kriser. Det gör också att transporterna blir kortare och att det lokala näringslivet stärks.

Just nu pågår Krisberedskapsveckan och därför vill vi uppmärksamma att vi serverar mat gjorda på varor som producerats i vårt län i så stor utsträckning som möjligt.

Det har vi möjliggjort genom att formulera krav på lokalproducerade råvaror i vår inköpsprocess. Vi köper bland annat broccoli från Tura gård i Järvsö, charkuterier från Tillmans och Siljans chark, bröd från Bull-Olles, ägg från Kinsta och vissa grönsaker och potatis ifrån Hägers gård. I dagsläget är ungefär 30% av råvarorna vi köper in lokalproducerade. Det är viktigt för vår svenska livsmedelsförsörjning, säger kostchef Susanne Björklund.

Du som privatperson kan också bidra till att produktionen finns i vår närhet när alla behöver den genom att välja lokalproducerade råvaror när du handlar.

Läs mer om krisberedskap

Läs mer om krisberedskapsveckan på Länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om krisberedskap på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 september 2023 kl. 11.45

Sidfot