Telia moderniserar nätet i Bollnäs

Svart telefonlur med sladd

Övergången från kopparnätet till moderna alternativ sker för att säkerställa att alla har en säker uppkoppling. I områden där kopparnätet inte längre lever upp till kraven på driftsäkerhet och kapacitet ersätts därför kopparnätet med andra lösningar via fiber eller mobilnät.

Sverige har en god bredbandsinfrastruktur med väl utbyggda fibernät och just nu moderniseras hela mobilnätet med 5G och 4G. I Bollnäs genomfördes moderniseringen av mobilnätet under 2021.

Stängning av kopparnätet i slutet av 2023

Övergången från kopparnätet till moderna lösningar ger stora möjligheter och är en viktig del av digitaliseringen. I de områden där kopparnätet stängs finns det i regel god tillgång till fiber och/eller mobilnät med hög kapacitet.

I Bollnäs kommer de delar av kopparnätet som fortfarande är i bruk att stängas 2023-11-30.

Detta omfattar:

  • Centrala Bollnäs
  • Arbrå
  • Kilafors

Hur påverkar det privatpersoner?

För privatpersoner innebär förändringen i första hand att man behöver ersätta sina nuvarande tjänster för telefoni och bredband genom att antingen ansluta sig till ett fibernät eller genom att koppla upp sig mot ett mobilnät.

Att Telia stänger kopparnätet påverkar inte dig som har trygghetstelefon eftersom det går att ha en sådan utan telefonabonnemang.

Hur påverkar det företag, myndigheter och kommun?

För verksamheter inom kommunen, myndigheter och företag är det viktigt att i god tid identifiera och ersätta tjänster som idag är beroende av kopparnätet.

Utöver telefoni och bredband används kopparnätet för olika tjänster som fax, telefonväxlar, hiss- och porttelefoner och olika former av datakommunikation för larm, övervakning och styrning.

Mer information om arbetet med att ersätta kopparnätet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du frågor

Om du har frågor kring kopparnätet kan du som kund få direktkontakt och rådgivning hos den operatörsneutrala kundtjänsten Telecomguiden och hos Telias särskilda kundtjänst.

Telecomguiden

www.telekomguiden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Telias särskilda kundtjänst

www.telia.com/framtidensnat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 september 2022 kl. 08.39

Sidfot