Välkommen på föreläsning om samisk kultur!

Historiker Peter Ericson.

Historiker Peter Ericson föreläser om samisk kultur under nationella minoritetsveckan i Gävleborg.

Onsdag 5 oktober klockan 18 kan är du välkommen att lyssna till Peter Ericson som berättar om samer och samernas förfäder som varit en minoritet i Hälsingland i tvåtusen år.

Plats: Kulturhuset, Peter Stormaresalen. Fri entré!

Samisk historia i Hälsingland

Hälsingland har sedan långt tillbaka haft en stor, spridd och variationsrik minoritet av samer. Historikern Peter Ericson berättar om samisk historia som omfattar etniska rensningar men också lokala samarbeten. Ett möte mellan fiskande och järntillverkande samer skedde här redan för två tusen år sedan. Föreläsningen berör bland annat Arbrå- och Alftasamernas egenheter, sameliv i Segersta, Hanebo, Norrala och Skog och heliga stenar i Bollnäs närhet. När gick de senaste vinterflyttningarna hit, 1877 eller 1903? Att samerna har betesrätt ned till Svärdsjö slogs fast 1894 av Högsta domstolen - vad innebär det idag?

Mer om Peter Ericson

Peter Ericson är historiker med ett förflutet på Umeå universitet och i projekt tillsammans med flera länsmuseer. Han har även bidragit om samehistoria i flera statliga utredningar och driver bloggen SouthSaamiHistory.

Arrangörer: Region Gävleborg, Länsstyrelsen och Bollnäs kommun

Minoritetsveckan pågår mellan 3 - 9 oktober.

Programmet för nationella minoritetsveckan i Gävleborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 september 2022 kl. 13.33

Sidfot