Lustgas, cannabis och nätdroger allt vanligare bland ungdomar

Silverfärgade lustgaspatroner på grus.

Just nu uppmärksammar Bollnäs kommun och Polisen att lustgas, cannabis, samt drogen 3-CMC, oftast nämnt som synt eller kristaller, används i en oroväckande utsträckning bland ungdomar i Bollnäs kommun.

Du som förälder är ett viktigt stöd och du har stora möjligheter att påverka ditt barns attityd till droger.

Som förälder kan det vara svårt att ha koll på de droger som förekommer. Vi vill därför berätta om tre vanliga berusningsmedel/droger bland unga.

Synt (3-CMC, kristaller)

Synt är en konstgjord (syntetisk) drog vars effekter liknar amfetamin. Den är narkotikaklassad sedan 2019 och olaglig. Den har visat sig vara starkt beroendeframkallande.

Vad händer om man tar synt?

Drogen kan ge rus, känsla av ökad empati och hallucinationer. Den kan även ge kramper, psykoser och hjärnskador.

Hur sprids drogen?

Synt är en så kallad nätdrog och går att beställa från internet hem med posten. Ungdomar i Bollnäs berättar att det är väldigt lätt att få tag i och man vet oftast någon som säljer.

Lustgas

På senaste tiden har det blivit mer vanligt att ungdomar använder lustgas som berusningsmedel i samband med fester. Det ser vi även i Bollnäs kommun.

Det är inte olagligt att sälja eller köpa lustgas och det är enkelt att få tag i. Men det är inte riskfritt bara för att det är lagligt.

Hur fungerar lustgas?

Lustgasen kan både köpas i små silverfärgade patroner (avsedda för gräddsifoner) och även stora blå patroner. Gasen inhaleras ofta direkt från patronen, gräddsifonen eller via en ballong.

Fynd av patroner eller ballonger där det normalt sett inte används är därför bra att uppmärksamma.

Lustgasen ger ett rus på 1–2 minuter som skapar avslappning och fnittrighet. Det kan även ge smärtlindring och hallucinationer.

Vad är lustgas?

I sjukvården används lustgas för smärtlindring, men aldrig i koncentrerad form. Den blandas då med syrgas. När lustgas används som berusning/drog är den i koncentrerad form.

Varför kan lustgas vara farligt?

 • Den främsta risken med lustgas är syrebrist vid inandning och att man svimmar. Det kan leda till medvetslöshet, tillfällig försvagning av hjärtmuskeln och att kroppens skyddsreflexer skadas.
 • Koncentrerad lustgas kan dessutom vara mycket kall vilket kan ge skador i näsan, på läpparna, på stämbanden och i de övre luftvägarna.
 • Lustgas förstör kroppens vitamin B12, vilket blir farligt när gasen tas många gånger och under en längre tid. När vitamin B12 slutar fungera kan man få olika skador, till exempel nervskador, psykoser och blodbrist

Cannabis (hasch och marijuana)

Cannabis är den vanligaste drogen i Sverige. All hantering av cannabis är olaglig – att odla, sälja, köpa, använda och förvara.

Hur intas cannabis?

Hasch och marijuana röks oftast i pipa eller som egenrullad cigarett. Det finns också i former av gelégodis, haschbrownies eller i oljekapslar till e-cigaretter.

När cannabis tas blir hjärnan snabbt påverkad och ruset varar i cirka fyra timmar. Cannabis luktar starkt och lite sötaktigt, och lukten är svår att dölja.

Varför är cannabis farligt?

Cannabis är beroendeframkallande. Drogen påverkar både tankar och känslor.

Den som är påverkad av cannabis kan ha svårt att:

 • lära sig nya saker
 • formulera sig förståeligt
 • behålla uppmärksamhet och delta i samtal
 • behålla och få svårt i relationer till vänner och familj.

Många upplever ångest, förvirring, försämrad balans samt vanföreställningar under ruset. Cannabis kan bidra till att användaren känner sig apatisk och deprimerad, främst på längre sikt.

Upprepad användning av cannabis kan ge mer långvariga nedsättningar av hjärnans funktioner. Dessa nedsättningar kan ofta mätas i flera veckor efter senaste användningstillfället.

Vad kan du som vuxen göra?

Du som förälder är ett viktigt stöd och du har stora möjligheter att påverka ditt barns attityd till droger enligt forskning på området.

Det är bra att sätta gränser, vara tydlig med din ståndpunkt och prata om risker/konsekvenser, men det är lika viktigt att lyssna. Ställ öppna och utforskande frågor.

Fem uppmaningar!

 1. Var medveten om att unga kan komma i kontakt med narkotika överallt.
 2. Var inte naiv – var uppmärksam på tecken.
 3. Släpp inte taget när din tonåring är jobbig – ha koll.
 4. Var vaken när din tonåring kommer hem.
 5. Bygg relation så att din tonåring vågar berätta.

Är du orolig eller har frågor?

Är du orolig eller har frågor om lustgas, synt, cannabis eller andra droger så finns det flera olika stödfunktioner som du kan vända dig till.

På vår sida om föräldrarstöd kan du läsa mer om vilka stöd det finns att tillgå för dig som vuxen men också mer om ungdomar, alkohol och droger och vad du som förälder kan vara extra uppmärksam på.

Silverfärgade lustgaspatroner på grus.

Lustgaspatroner

Tabletter i tablettkartor.

Nätdroger

Cannabis i en cigarett

Cannabis

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 november 2022 kl. 16.39

Sidfot