Trygghetens hus föreläste på nationell konferens

Medverkande personer uppställda

I början av februari hölls en nationell konferens med 1600 deltagare där ämnet i fokus var våld i ungas relationer. Från samverkansprojektet Trygghetens hus var Shida Kinuka Karlsson från Bollnäs kommun och Helena Sundberg från Polisen inbjudna att föreläsa.

Konferensen, som var digital, sändes från Göteborg och riktade sig till yrkesverksamma som möter unga exempelvis inom skola, fritid, ungdomsmottagning, socialtjänst, rättsväsende och idéburen verksamhet. I år är det första gången som Polismyndigheten är med på konferensen.

I och med konferensen startade även den nationell kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt, en kampanj som genomförs för sjunde året i rad. Konferensen och kampanjen drivs av länsstyrelserna, Jämställdhetsmyndigheten, Polismyndigheten och stiftelsen 1000 Möjligheter (1000 möjligheter står bakom den nationella stöd- och kunskapsplattformen www.ungarelationer.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).

Samverkan i Trygghetens hus

Trygghetens hus är ett samverkansprojekt mellan Bollnäs kommun och Polisen Hälsingland som syftar till att upptäcka och förebygga våld i nära parrelationer och hedersrelaterat våld och förtryck.

- Under konferensen fick vi möjlighet att berätta om det arbete som genomförs i projektet. I den del där vi arbetar med fokus på våld i ungas parrelationer ska bland annat en informationskampanj tas fram av ungdomar för ungdomar, säger Shida Kinuka Karlsson, samordnare på socialförvaltningen Bollnäs kommun och projektsamordnare för Trygghetens hus.

Svartsjuka är inte romantiskt

I Brottsförebyggande rådets rapport Brott i nära relationer bland unga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. uppgav 23 procent av tjejer och unga kvinnor (i åldern 16-24 år) att de någon gång har utsatts för våld, jämfört med 14 procent av pojkar och unga män.

- Gävleborgs län sticker ut gällande våld i nära relationer och vi har en mycket hög nivå av våld mot kvinnor. Att socialtjänsten och Polisen samarbetar kring att upptäcka och förebygga våld i nära relation samt stötta de utsatta kan göra skillnad, säger Helena Sundberg, polis och projektsamordnare för Trygghetens hus.

Kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt pågår från den 1 februari till den 31 mars. Webbplatsen kopplat till kampanjen www.svartsjukaarinteromantiskt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. riktar sig till både unga och yrkesverksamma. På sidan kan yrkesverksamma beställa kampanjmaterial som riktar sig till målgruppen unga.

Relaterad information

Polisen samverkar om våld i ungas relationer (polisen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Webbplatsen Svartsjuka är inte romantiskt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om samverkansprojektet Trygghetens hus

Medverkande personer uppställda

Fotograf: Anders Rudäng, Länsstyrelsen.

På bilden från vänster; Shida Kinuka Karlsson och Helena Sundberg från Trygghetens hus tillsammans med representanter från Polismyndigheten och generalsekreteraren för 1000 Möjligheter.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 februari 2023 kl. 10.54

Sidfot