Rörelseglädje och blåbärssoppa när elever åkte Barnens Vasalopp

Barn på rad i skidlopp, snö och blå himel

Under gårdagen kämpade sig närmare 40 skolbarn, från årskurs 2 på Björktjära skola, sig i mål vid Bollebergets skidstadion i Bollnäs. Det blev blåbärssoppa och medaljutdelning i det strålande vädret.

Tack vare inspirerande material från Barnens Vasalopp (Vasaloppet och Svenska Skidförbundet) kunde eleverna, likt det riktiga Vasaloppet, starta i Sälen och gå i mål i Mora. Deltagarna fick även passera varje mindre liten ort där emellan. Det som skilde loppen åt var distansen.

Skylt där det står Sälen

Blåbärssoppa och medalj

Efter loppet serverade lärare och föräldrar den traditionsenliga blåbärssoppa samtidigt som Vasaloppsmedaljer delades ut till samtliga deltagare.

Blåbärssoppa i muggar

-Roligt lopp, som vi hoppas blir av även nästa år, säger Oliver som passade på att åka lite fler varv med kompisarna efter loppet.

Novalie instämmer med Oliver och tyckte att det var ett "skojsigt" lopp.

-Jag hade drömt mardrömmar och var nervös hela morgonen, berättar Theo. Men efteråt känns det inte alls nervös. Det här vill jag göra mer, fyller Theo i.

För många av eleverna var det en ny upplevelse och det var flera som fortsatte att åka skidor efter loppet innan det var dags att åka tillbaka till skolan för att äta lunch.

Barn som åker längdskidor

Rörelseglädje och gemenskap

En lyckad dag minst sagt, där eleverna fick testa på en aktivitet som majoriteten till vardags inte sysslar med.

Dagen bidrog till fysisk rörelse, glädje, gemenskap och möjligheten till att testa en aktivitet som förhoppningsvis sporrar till fortsatt framfart i skidspåret.

- Att röra på sig är roligt och viktigt och det är bra att börja tidigt tänker vi. Med det sagt hoppas vi att vi får möjlighet att fortsätt ge eleverna dessa upplevelser som bidrar till mer rörelseglädje, säger Ida Östlund, grundskollärare på Björktjära skola. 

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
9 mars 2023 kl. 15.45

Sidfot