Många synpunkter om att det är halt

De växlande temperaturerna som varit den här vintern har gjort det extra utmanande att vara väghållare. Just nu är det väldigt halt på många ställen.

Många har kontaktat oss och framfört både synpunkter och förslag på lösningar. Vi vill därför berätta att vi håller koll på väderprognoser och lovar att vi gör allt vi kan för att väglaget ska vara så bra som möjligt. Vi på Bollnäs kommun ansvarar för 120 kilometer väg och cirka 30 kilometer gång- och cykelväg. Vi försöker hela tiden prioritera var vi gör insatser först utifrån rådande omständigheter.

Många ber oss att skrapa vägarna. Det gör vi med den hyvel vi har, men vi kan inte vara överallt samtidigt och ber därför om ditt tålamod.

Var rädd om dig!

Du har ett ansvar att vara rädd om dig. Använd broddar eller undvik att gå ut de dagar det är som halkigast. Ta det extra försiktigt i trafiken och köra sakta för allas säkerhet.

Sand att halkbekämpa med

Vi erbjuder dig som invånare sant att halkbekämpa med på din privata tomt. Sanden finns att hämta i någon av våra sandlådor som är uppställda på olika platser runt om i Bollnäs kommun. Att vi ibland tyvärr inte kan erbjuda sand beror på att vi har brist på sand eftersom vi halkbekämpat extra mycket i det växlande vintervädret. Vi behöver prioritera att använda sanden vi har till halkbekämpning på våra gator och torg där många personer vistas. Vi fyller på sand så fort vi har möjlighet.

Vi vill påminna om att det inte är tillåtet att fylla släpvagnar med sand eftersom det då inte räcker till alla som vill fylla sin hink. Var rädd om dig och använd gärna broddar!

Läs mer om var du kan hämta sand.

Vem äger vilken väg?

Det är kanske inte så lätt att veta vem som ansvarar för alla vägar. Generellt kan vi säga att stora vägar mellan tätorter såsom väg 50 och 83 är Trafikverkets vägar. Bollnäs kommun ansvarar för vägarna i tätorterna utom Poolgatan och Stationsgatan i Kilafors samt Bondegatan och Galvvägen i Arbrå, som Trafikverket ansvarar för. Övriga vägar ansvarar enskilda vägföreningar för.

Trafikverket har en jättebra webbplats där du kan se vem som äger vilken väg: Transportnätverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gör så här: Välj "Väghållare" i menyn (till höger om du sitter vid en dator) och zooma in på ett område eller väg i Bollnäs kommun.
På webbsidan är de röda vägarna Trafikverkets vägar, de blå är Bollnäs kommuns vägar och de gröna är enskilda vägar som exempelvis ägs av en vägförening.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
9 mars 2023 kl. 15.45

Sidfot