Kilbersskolans schackspelssuccé visas på SVT

När Sebastian Forsberg, lärare på Kilbergsskolan, föreslog för skolans tre klasser i årskurs 6 att de kunde anmäla sig till en schackturnering anade ingen inte vilken succé det skulle bli.

Allt började med en inbjudan från Sveriges schackförbund om en schackspelsturnering. Sebastian hade förhoppningen om att åtminstone kunna skrapa ihop och anmäla ett lag med 5-10 elever. Det visade sig att 51 av 67 elever ville delta vilket gjorde att Kilbersskolan i Bollnäs anmälde hela fem lag till turneringen. Det gjorde också att skolan fick 50 schackbräden skänkta till sig från Sveriges schackförbund. Sedan har succén fortsatt.

Lagen blandandes med elever från alla tre klasserna.

– Under turneringen var lagandan stor och eleverna peppade varandra, både när det gick bra och när något lag åkte ur, oavsett vilken klass de tillhörde. Att blanda lagen har gjort att eleverna i mycket större utsträckning umgås över klassgränserna, vilket även följer med utanför schackspelandet. Det känns extra bra, säger Sebastian.

Nu när turneringen var slut har eleverna fortsatt att träna flitigt på att spela schack. När de är klara med sina skoluppgifter eller om de ligger långt fram i ett ämne får de spela schack och de tar varje chans. De får också spela när det är dåligt väder.

– Det har verkligen blivit en morot för eleverna att ta tillvara på studietiden och slutföra sina skoluppgifter. Eleverna har också utvecklat sitt schackspelande enormt. Vissa hade aldrig spelat schack tidigare men det tog inte lång tid innan några av dem passerat oss lärare, berättar Sebastian.

Kilbersskolan tog succén ett steg till och bjöd in eleverna till schackkvällar.

– Första gången kom 38 elever! Vi spelar schack, fikar och har det allmänt mysigt. Det blir som en fritidsgård där även de som inte spelar schack hänger och umgås, säger Sebastian.

Några elever kom med förslaget att anmäla sig till TV-inslaget Veckans klass på SVT:S program Lilla Aktuellt för att berätta om succén med schackspelandet. Sagt och gjort, SVT nappade och på fredag sänds ett inslag om eleverna i klass sex på Kilbergsskolan i Bollnäs.

– I morgon visas inslaget för eleverna i skolans biosalong på Heden. Eleverna kommer att klä sig extra fint, en röd matta kommer att rullas ut och eleverna bjuds på fika, fortsätter Sebastian.

För dig som vill se inslaget med Kilbersskolans elever och lärare Sebastian kan redan nu se Veckans klass på SVT Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Läraren Sebastian med elever på Kilbergsskolan.

Läraren Sebastian med elever på Kilbergsskolan.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
23 mars 2023 kl. 15.37

Sidfot