Känner du oro för att din tonåring kanske använder droger?

Som förälder kan det vara svårt att upptäcka om din tonåring missbrukar narkotikaklassade läkemedel. I början behöver missbruket inte påverka skolarbetet negativt, men i förlängningen försämras prestationerna i skolan.

Tecken på användning av droger

Opioider är narkotikaklassade läkemedel till exempel tramadol, oxykodon och fentanyl. Tramadol är speciellt eftersom det både har en aktiverande och en avslappnande effekt. Till en början är det uppiggande men efter hand ger ruset samma effekter som andra opioider.

Under påverkan kan personen

 • vara rastlös och det är vanligt med långa promenader.
 • ha förminskade pupiller
 • ha ytlig andning
 • ha hängande ögonlock
 • vara sömnig, seg, otydligt och
 • ha sluddrigt tal.

Håll utkik efter tablettkartor och medicinkapslar.

Ökat användande

Även om förskrivningen går ner så går det att se en ökning av bruk av vissa opioider i Bollnäs kommun vilket oroar eftersom vi också har kunnat ta del av nyheter om dödsfall bland barn och ungdomar i Sverige efter bruk av opioider.

Förutom att det är livsfarliga droger som ofta kombineras med cannabis och alkohol så vet den som köper preparat illegalt egentligen inte vad hen får. Det kan vara utspätt med andra saker än det som säljaren säger. Det kan också vara olika starkt olika gånger. Den som köper kan helt enkelt inte vara säker på vilken substans den får och hur den ska doseras, vilket gör det extra farligt.

Vad kan jag göra som förälder?

 • Försök prata om allt möjligt i vardagen. På så sätt blir det mer naturligt att också prata om svårare saker som till exempel narkotika, sex m.m. Ställ frågor och lyssna, visa intresse för ditt barns resonemang. En nära relation har en skyddande effekt.
 • Berätta att du bryr dig och att du faktiskt är orolig emellanåt. Förklara gärna vad du är rädd ska hända. Som tonåring mår man alltid bra av att höra att ens föräldrar bryr och engagerar sig (även om det inte alltid känns så).
 • Sätt gränser och visa tydligt vad du förväntar dig. Ha en restriktiv hållning även till alkohol och andra droger som till exempel cannabis som ofta hänger ihop med tramadol och andra narkotikaklassade läkemedel.
 • Lita på din känsla. Känns det som att något är fel har du troligtvis rätt.
 • Ha uppsikt över läkemedel som finns i hemmet.
 • Prata med andra föräldrar för att få stöd. Ett tips är att komma överens med några av kompisarnas föräldrar om gemensamma regler.

Det finns många sidor på nätet och i sociala medier som säljer narkotika, sprider felaktig information och använder förebilder som är positiva till narkotika. Prata gärna med din tonåring om risker med droger och om hur man är källkritisk till information på nätet.

Om din tonåring använder droger, som till exempel tramadol, kan det vara avgörande att du finns där, hjälper till och motiverar till att söka vård.

Mer information och stöd till dig som förälder finns på bollnas.se

Om du vill veta mer så har polisen tagit fram en föräldraskola som stöd om det finns oro för att barn brukar droger. Skolan finns på svenska, somaliska, arabiska och engelska.

Föräldraskolan om droger på polisens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
31 mars 2023 kl. 11.43

Sidfot