Lyckat koncept på Arbrå skola

En mobilfri skola i symbios med trivsamma uppehållsrum är ett lyckat koncept på Arbrå skola.

På Arbrå skola lämnar alla elever, upp till och med klass nio, in sina mobiltelefoner på morgonen och får tillbaka dem när skoldagen är slut. Syftet är att få en bättre studiemiljö och möjliggöra för eleverna att träna på sina sociala förmågor. För att eleverna ska trivas i uppehållsrummen har skolan nyligen satsat 270.000 kronor på att skapa trevliga inomhusmiljöer.

– Jag ser det som en helhet. Idag är mobiltelefonen en stor del av barn och ungdomars liv och för att skapa förutsättningar att eleverna ska trivas utan mobiler och stimuleras till ett mer utvecklat socialt liv har vi gjort den här satsningen, säger Daniel Johansson som är rektor på Arbrå skola.

Uppehållsrummen i Arbrå skola har gått från att vara kala och tråkiga rum med träbänkar till fräscha rum med nya möbler, blommor, gardiner och avskärmningar där eleverna kan spela kort, studera, spela biljard, göra grupparbeten eller bara hänga med varandra och fika.

– Eleverna uppskattar satsningen, de trivs och tycker att det blev fint. Det har blivit en helt annan miljö och ett helt annat liv i uppehållsrummen sedan vi fick den nya inredningen. Vi i personalen märker att eleverna i mycket större utsträckning tränar på sina sociala förmågor istället för att gömma sig bakom en mobilskärm och det känns riktigt bra, fortsätter Daniel.

Högstadiets uppehållsrum har delats in i två delar. En del med cafékänsla där det finns bord, stolar och biljardbord.

Ungdomar runt ett bord i ett uppehållsrum.

Den andra delen har inretts med kupékänsla där det finns soffor, bord och avskärmningar för att dela upp rummet ytterligare. Se bild längst upp på sidan.

Uppehållsrum med bord och stolar.

Uppehållsrummet på mellanstadiet har fått en studiehall möbler och blommor

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 mars 2023 kl. 07.30

Sidfot