Bollnäs kommuns priser och stipendier 2023

Klara Lannsjö, Hasselgårdsstipendiat. Foto: Daniel Strandroth

Det är nu klart vilka som tilldelas årets priser och stipendier inom kultur och fritid. Utmärkelserna går till personer som gjort betydande insatser i Bollnäs kommun. Prisutdelningen kommer att ske på nationaldagsfirandet i Långnäsparken 6 juni. Hasselgårdsstipendiet delas ut den 10 oktober på Bollnäs Jazz Club.

Det är fantastiskt roligt att vi har så många skickliga personer som gör gott och utvecklar Bollnäs kommun. Det inspirerar andra och blir ringar på vattnet, säger Helén Blomqvist, kulturchef Bollnäs kommun.

Årets pristagare

Elitidrottspris: Alexander Nyström.
Sport: Löpning (kort- och medeldistans). Född 2003, tävlar för Rehns BK.
Motivering: ”En mycket fin förebild såväl på som utanför löparbanan, en talang på stark uppgång som radat upp en mängd framgångar och som satsar hårt på sin idrott.”

Föreningsledarpris: Karolina (Lina) Olsson.
Född 1983, ordförande Bollnäs Amatörteaterförening BAT.
Motivering: ”När stormarna blåst har en trygg kapten stått stadigt i fören med bara ett mål i sikte - mer teater åt barn och unga.”

Årets förening: Rengsjö sportklubb.
Motivering: ”Med ett engagemang utöver det vanliga och med hjärtat på rätta stället fyller föreningen en stor funktion för barn, unga och äldre - på alla nivåer.”

Kulturpris: Emma Broomé.
Skådespelare, född 1985.
Motivering: ”Dramatik, smärta och svärta och dessutom en fantastisk komedienn; inget stoppar henne - hon är helt enkelt en lysande stjärna”.

Kulturstipendium: Victor Lans.
Dansare, född 2003.
Motivering: ”En sällsynt begåvning och i det närmaste fulländad dansare som förutspås en karriär så väl nationellt som internationellt.”

Hasselgårdstipendiet: Klara Lannsjö
Instrument: Trumpet. Född 1999.
Motivering: ”Klara har sedan sin start på kandidatprogrammet inriktning improvisation utvecklats i raketfart. Med en vacker ton, melodiskt spel och traditionskännedom har Klara utvecklat en tydlig musikalisk dialekt som går igenom i alla sammanhang hon spelar i. Klara bidrar också med en positiv och öppen attityd i nya musikaliska sammanhang och är en självklar bandledare som torde ha en given plats i det svenska musiklivet.”

Årets pristagare har utsetts av Kulturnämndens presidium i samråd med kulturenheten och fritidsenheten.

Mer om Bollnäs kommuns priser och stipendier

Kontakt
Samira Englund
kultursekreterare, Bollnäs kommun
samira.englund@bollnas.se

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
24 maj 2023 kl. 13.40

Sidfot