Över 400 unga skräckförfattare i Bollnäs kommun

Alla elever i årskurs fem och sex på Bollnäs kommunala skolor har genom projektet ”Skapande skola” skrivit egna skräckböcker efter skrivarworkshops med författare. Nu väntas boksläpp och firanden i många klassrum runt om i kommunen.

Grunden är lagd för en ny generation Bollnäsförfattare

Eleverna har fått träffa två olika författare som skriver skräckböcker för barn, Gävleförfattaren Per Berg samt författaren Tobias Gard. Per höll en ”lektion i skräck” och Tobias berättade om olika spökhistorier, creepypastas och japanska spöken som inspirerat hans egna skrivande. Tobias höll även en skrivarworkshop för att få eleverna att komma i gång med sina egna historier. Alla klasser har samlat sina texter i en egen skräckbok som skickats på tryck. Några klasser gjorde egna bokomslag och andra fick rösta på omslagsbilder till sin klass bok.

Det roligaste har varit att se elevernas skrivlust och engagemang. Jag har läst alla elevers berättelser och jag är så imponerad av deras fantasi och kreativitet. Det märks verkligen att mötena med författarna har inspirerat eleverna. Det ska bli spännande att se elevernas reaktioner när de får hålla sina egna böcker i händerna säger Josefine Tysklind, samordnande skolbibliotekarie.

Nu väntas det boksläpp!

Alla elever får en egen bok med sin klass samlade texter i. Elevernas berättelser handlar om allt ifrån spöken, elaka clowner, mystiska tivolin, skelett, älgar från helvetet och zombies. Några av skräckberättelserna finns att lyssna på via podcasten Skolbibblan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Vågar du lyssna?

Boksläpp och firanden kommer ske den här och nästa vecka i de olika klasserna.

Om Skapande skola

Skapande skola är ett projekt som kunnat genomföras tack vare Kulturrådets stadsbidrag. Elever i årskurs ett till nio på Bollnäs kommuns grundskolor har deltagit i olika Skapande skola-projekt under läsåret.

Som ansvarig chef för skolbibliotekarierna tycker jag att det här lyckade projektet visar att skolbiblioteksverksamheten är en betydelsefull del i skolans pedagogiska organisation. Skolbiblioteket behövs för att säkerställa skolans kompensatoriskas uppdrag för att göra alla elever till läsare, säger elevhälsochef Åsa Jääger.


Bollnäs kommun beviljades Skapande skola-bidrag även för nästa läsår.


Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 maj 2023 kl. 08.00

Sidfot