Prata med din ungdom om risken med lustgas och droger

Användningen av lustgas ökar dramatiskt bland ungdomar och vuxna i landet. Bollnäs kommun är inget undantag, där vi också uppmärksammas på att synt (3-cmc / kristaller) och cannabis fortsätter att brukas.

Viktigt att komma ihåg är att de allra flesta barn och ungdomar inte använder droger. Du som förälder eller vårdnadshavare har en central roll genom att vara ett stöd för ditt barn och påverka hens attityd till droger.

Du som förälder är viktig i det förebyggande arbetet

Information om att det är lätt att få tag i olika droger via sociala medier som till exempel Snapchat kommer regelbundet in till kommunens verksamheter, vilket kan vara bra att vara uppmärksam på – även om det är svårt att vara delaktig i barnens sociala liv på internet.

Arbeta för att ha en god relation med ditt barn och ta dig tid till att skapa förutsättningar för bra samtal.

Här är fyra tips för att skapa en nära relation och få till ett bra samtal.

 • Prata om allt möjligt
  En nära relation får man genom att visa intresse och prata med varandra. Försök prata om allt möjligt. Om till exempel skolan, vänner, intressen. Då blir det till slut ok att också prata om svårare saker, som alkohol och andra droger. Försök att inte prata om dina egna erfarenheter, lyssna i stället på din tonårings tankar.
 • Berätta att du bryr dig
  Berätta att du bryr dig och att du ibland är orolig. Förklara gärna vad du är rädd ska hända. Som tonåring mår man bra av att veta att ens förälder bryr sig.
 • Försök att inte förhöra
  Börjar du fråga ut är risken att din tonåring känner sig pressad och anklagad. Då kan hen lätt börja ge luddiga svar eller till och med ljuga.
 • Visa att du tål höra jobbiga saker
  Om helgens fest, vad som gick rätt och vad som kanske gick snett. Visa att du är redo att höra. Målet är att din tonåring känner att vad som helst går att berätta – utan att du blir arg.

Användningen av lustgas som berusningsmedel ökar bland ungdomar och unga vuxna. Många tror att lustgas är ofarligt, men det stämmer inte.

Så används och fungerar lustgasen

Lustgas säljs idag både i butik och på nätet, oftast i form av små patroner eller större gastuber. Dessa produkter är egentligen avsedda för att vispa bland annat grädde i så kallade gräddsifoner. Det är missbruk av dessa produkter vi vill varna för.

Missbruk av lustgas sker bland annat på fester eller som berusning i andra sammanhang. Lustgasen andas vanligtvis in genom ballonger som har fyllts med lustgas. Berusningen ger ett rus som skapar avslappning och fnittrighet. Det kan också ge smärtlindring och hallucinationer. Ruset varar i någon minut. Enligt giftinformationscentralen tyder mycket på att lustgas kan vara beroendeframkallande.

Risker med användning av lustgas

Den som använder lustgas i berusningssyfte riskerar allvarliga skador på nervsystemet och hjärnan. Att andas in koncentrerad lustgas kan orsaka medvetslöshet och skador i mun och luftvägar. Användning under längre tid kan orsaka domningar, förlust av känsel och
muskelsvaghet. Det kan också leda till psykiatriska problem och psykoser.

Är du orolig eller har frågor?

Är du orolig eller har frågor om lustgas, synt, cannabis eller andra droger så finns det flera olika stödfunktioner som du kan vända dig till.
På webbsidan om föräldrarstöd kan du läsa mer om vilka stöd det finns att tillgå för dig som vuxen men också mer om ungdomar, alkohol och droger och vad du som förälder kan vara extra uppmärksam på.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 augusti 2023 kl. 08.00

Sidfot