Bollnäs visar intresse för nya anstalter

Kriminalvården är mitt uppe i ett historiskt högt expansivt skede och i landet sker just nu cirka 50 olika projekt för att öka antalet platser.

Bara i år har nya anstalts- eller häktesbyggnader till exempel öppnat på anstalterna Rödjan, Skänninge, Högsbo, Luleå, Beateberg, Hall, Fosie, Hinseberg och Nyköping. Enligt Kriminalvården behöver ännu fler platser skapas i landet - även på längre sikt.

Nu öppnar vi upp för en dialog kring att Kriminalvården gör en ny etablering av verksamhet i Bollnäs kommun. Sedan många år tillbaka bedriver redan Kriminalvården anstalten i Gruvberget i kommunens södra del.

– Vi har en lång tradition av att bedriva verksamheter inom hälsa, vård- och omsorg i vår kommun, både i privat och i offentlig regi. Mot den bakgrunden finns goda förutsättningar för tillgång till arbetskraft som vi bedömer matchar Kriminalvårdens behov av medarbetare på ett bra sätt, säger Abdullahi Cadaani (S), kommunstyrelsens ordförande.

I de inledande kontakterna med Kriminalvården har ett första förslag presenterats på lämpliga markområden som bedöms uppfylla kraven som ställs på nya etableringar, ett sådant krav kan till exempel vara närhet till kollektivtrafik. Förslaget avser två områden i Bollnäs (fastigheterna Säversta 5:23 och Vik 10:1), samt ett i Arbrå (fastigheten Koldemo 30:27). Även kommunens centrala läge i länet, välutbyggda infrastruktur samt stora arbetskraftunderlag inom pendlingsbart avstånd lyfts fram i presentationen.

– Vi driver på för etablering av statliga jobb till kommunen och Kriminalvårdens verksamheter passar väl in det, dessutom har vi mycket positiva erfarenheter av verksamheten i Gruvberget. En ny etablering hos oss skulle vara viktig med avseende på arbetstillfällen, inte bara inom själva verksamheten, utan även för hela samhället med hänsyn till bland annat tjänster inom service och byggverksamheter, säger Abdullahi Cadaani.

Inga beslut är fattade och nu avvaktar Bollnäs kommun återkoppling från Kriminalvården. Skulle Bollnäs kommun vara intressant för en etablering, återstår ordinarie lagstadgade processer kring samråd med mera.

Läs mer om de etableringsmöjligheter vi presenterat för Kriminalvådren Pdf, 2.8 MB, öppnas i nytt fönster. .pdf (2,76 MB)

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 oktober 2023 kl. 14.13

Sidfot