Får de äldre någon julmat?

Nu i juletider får vi ibland frågan om julmat finns med i utbudet till de som köper matlådor från oss.

Det enkla svaret är ja det finns, men inte allt som finns på traditionellt svenskt julbord. Det finns flera anledningar till det.

Vi erbjuder alltid ett stort utbud av maträtter till våra kunder. Matsedeln består av tio enskilda maträtter per vecka där våra kunder själv väljer vad man önskar äta under veckan. När vi tar fram matsedlarna tar vi hänsyn till flera aspekter förutom att det ska finnas en stor variation i utbudet av rätter. Vi utgår från bland annat näringsinnehåll, säsong, tillgång på råvara och hållbarhet.

Säker mat en viktig aspekt

Att kunden får säker mat är en viktig aspekt i frågan. Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer som säger att man bör man var extra försiktig med att servera vissa kalla livsmedel till äldre. Mycket av det vi från Norden förknippar med julmat serveras kallt exempelvis sill, gravad lax, skinka och sylta. Listeria monocytogenes är en bakterie som kan finnas i vissa ätfärdiga kylvaror, exempelvis vakuumförpackad gravad eller rökt lax, skinka, påläggskorv och patéer. Risken att smittas är liten, men vid infektion kan bakterien orsaka mycket sjukdomstillstånd, som blodförgiftning, hjärnhinneinflammation och i värsta fall dödsfall. Äldre har nedsatt immunförsvar och är därför mer mottagliga för listeriainfektion än andra. Därför serverar vi inte den typen av mat till de äldre i våra matlådor. Läs gärna mer på livsmedelsverkets webbplats.

Alla tycker inte lika om allt

En annan aspekt som vi tar hänsyn till är att alla våra kunder inte tycker lika om allt. Många av våra kunder firar inte jul eller har traditionella julmatstraditioner. Vår ambition är att det alltid ska finnas något som faller alla i smaken.

Vilken svensk julmat får de äldre?

Under vecka 51 kan kunderna som köper matlådor av oss välja att äta Jansons frestelse och julkorv med potatismos. Restaurangerna på äldreboenden serverar Jansons frestelse fredag 22 december och på julafton serveras det julbord med småvarmt. Sedan är det lite finare mat på juldagen och annandagen samt nyårsafton och nyårsdagen på äldreboenden och i matsalarna. Dessa maträtter finns även med som alternativ på de kylda matlådornas meny.

Vi anpassar menyerna utifrån behov

Menyerna anpassas sedan till olika konsistenser beroende av vilket behov man har om man tex har tugg- eller sväljsvårigheter eller om man har behov av exempelvis mjölkfritt och eller glutenfritt. Har man behov av det i restaurangerna behöver du som kund informera om det innan man kommer och äter där.

Läs mer om maten vi serverar inom äldreomsorgen.

Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider i äldreomsorgen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (pdf)
Livsmedelsverkets råd om bra mat till äldre Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (pdf)


Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 december 2023 kl. 08.30