Bollnäsbarnens Bokpris: Hyllning till läsning och spänning!

Under tisdagen bjöds över 150 femteklassare som deltagit i Bollnäsbarnens bokpris in till en högtidlig prisceremoni på Kulturhuset där den vinnande bokens författare fick ta emot en guldbok och ett diplom med elevernas motiveringar.

Bollnäsbarnens bokpris är ett samarbete mellan skol- och folkbibliotek i Bollnäs kommun som planeras ske årligen för att uppmuntra till läsning. Bibliotekarierna väljer tillsammans ut fem boktitlar från det senaste årets utgivning. Deltagande klasser får en boklåda till klassrummet med flera exemplar av varje bok och eleverna har åtta veckor på sig att läsa böckerna. Därefter besöker bibliotekarierna klassrummet och har en röstningsceremoni där eleverna får rösta på sin favorit. Den bok som får flest röster vinner Bollnäsbarnens bokpris.

Årets vinnare är ”Barnhemmets hemlighet”, av Elin Holmberg, författare och journalist från Örnsköldsvik. Boken handlar om 12-åriga Clara som flyttar in i ett stort fallfärdigt hus vid Sandöbrons fäste. Under renoveringen börjar underliga saker att ske. Varför står det "HJÄLP!" på väggen bakom en tapet? Clara börjar luska i mysteriet och bit för bit uppdagas en mörk historia från det förslutna.

Elevernas motivering till varför de gillade boken var bland annat:

  • Läskig och spännande.
  • Man ville verkligen veta hur den skulle sluta.
  • Boken blev aldrig tråkig, det hände saker hela tiden.

Tisdagens prisceremoni blev en festlig tillställning med fanfarer och konfetti. Den vinnande författaren Elin Holmberg berättade om sitt författarskap och sina böcker och fick sedan svara på elevernas frågor. Eleverna var väldigt engagerade och hade många spännande och bra frågor, som till exempel:

  • Har olyckan med bron hänt på riktigt?
  • Hur får du idéer till dina böcker?
  • Tror du på spöken?
  • Kommer det en fortsättning på Barnhemmets hemlighet?”

Barnens eget pris är det bästa priset att få som barnboksförfattare! Jag är otroligt glad och hedrad och det här har gett mig en massa ny energi att fortsätta skriva för barn och unga. Stort tack Bollnäsbarnen! säger Elin Holmberg, författare och vinnare av Bollnäsbarnens bokpris 2024.

Författaren Elin Holmberg med pris och diplom

Elin Holmberg tillsammans med sitt pris, en guldbok och ett diplom med elevernas motiveringar.

Bollnäsbarnens Bokpris var mycket välplanerat och genomfördes på ett sätt som gjorde eleverna delaktiga och även lockades till att läsa. Att få barn att läsa idag, är inte alltid enkelt, men när vi fick videopresentationer från författarna, väcktes nyfikenheten. Det var mycket praktiskt med en boklåda, där barnen delgav varandra vad de tyckte och tänkte om böckerna, för att sedan få vara delaktiga och rösta på ett demokratiskt sätt, säger Kina Jonsing, lärare på Björktjära Skola

Forskning och studier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. visar att svenska elevers läsförmåga sjunker och att skolan behöver arbeta mer systematiskt med elevernas läsutveckling. Med det här projektet vill vi skapa förutsättningar för lärare att arbeta med aktuell barnlitteratur på det sätt som de anser att deras elever är i behov av, som exempelvis läsförståelse och bokcirklar eller boksamtal, säger Josefine Tysklind, skolbibliotekarie.

Det har varit kul att se elevernas engagemang i det här projektet och vi planerar redan inför nästa läsårs omgång av Bollnäsbarnens bokpris. Då hoppas vi att alla skolor i Bollnäs kommun vill delta! säger Sara Åhs som är barn- och ungdomsbibliotekarie på Bollnäs bibliotek.

 

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 maj 2024 kl. 15.08