Fira Cykels dag med oss!

Illustration av två cyklister.

Måndag 3 juni firar vi Cykels dag - den globala dagen för cykelglädje. Träffa oss vid Björktjäratjärn, där bjuder vi bland annat på fika och ordnar en tipsrunda med fina priser.

Under Cykelns dag uppmuntrar vi dig att ta cykeln i stället för bilen. Det går att cykla nästan överallt i Bollnäs tätort då det finns flera cykelvägar som binder ihop stadsdelarna med centrum.

Vi vill också fira dagen med dig!

Välkommen till Björktjäratjärn 3 juni kl. 16-18.30

 • Vi bjuder på fika
  Kom på cykel eller visa upp din cykelhjälm så bjuder vi på fika - smörgås, festis, kaffe/te och frukt (så långt det räcker).
 • Tipspromenad med vinster
  Delta i en tipspromenad för hela familjen, där två personer har chans att vinna en cykelhjälm (med möjlighet att prova ut).
 • Fråga oss
  Kommunekolog Sofie Zetterlund och kommunlimnolog Tommy Vestersund finns på plats för att svara på frågor om till exempel våtmarksprojektet, insektshotell och biologisk mångfald.
 • Prova olika cyklar som går att låna gratis
  Fritidsbanken Bollnäs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har med sig cyklar att prova, exempelvis lådcyklar och balanscyklar. Cyklarna går att låna gratis genom Fritidsbanken.
 • Prova MTB och el-cyklar
  Team Sportia Bollnäs finns på plats där du kan provcykla MTB (mountainbike) och el-cyklar.
 • Prova rickshaw-cykel
  Röda Korset Bollnäs finns på plats med deras rickshaws (cykel med en sittvagn fram i vilken man kan skjutsa en till två personer).

Du hittar oss vid Björktjäratjärns badplats/grillplats i Bollnäs (hitta hit via google.se/maps Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).

Genom att ordna med detta arrangemang vill vi sprida cykelglädje! Och vi vet ju alla att genom att cykla mår du, din plånbok och vår planet bättre, säger Camilla Persson från den kommunala cykelgruppen.

Var med och cykla runt jorden

Ekvatorns omkrets är ungefär 40.076 km, ska vi sikta på att tillsammans cykla runt jorden?

Fyll i formuläret på cykelnsdag.com för att skryta om hur långt och hur länge du cyklat på cykelns dag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Ta chansen att vara med i utlottningen av fina priser.

Vinn fina priser i den nationella tävlingen

Visa din cykelglädje och vinn fina priser. Tävlingen pågår mellan 1:a maj och 4:e juni. Till tävlingsreglerna - cykelnsdag.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad tycker du om Bollnäs som cykelkommun?

Cyklistvelometern är Cykelfrämjandets stora nöjdhetsundersökning där alla som cyklar i Sverige bjuds in att svara på frågor om hur det är att cykla i sin kommun. Svara gärna så att vi får veta vad du tycker!

Undersökningen är öppen 1 juni-31 augusti.

Till enkäten (cykelframjandet.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om undersökningen (cykelframjandet.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fördelar med att cykla

Att cykla är bra för din hälsa. Du blir starkare, bränner kalorier och tränar din andning, muskler och balans på ett skonsamt sätt. Risken för skador är låg och du kan cykla året runt.

Fler fördelar med att cykla är:

 • du är snäll mot miljön
 • du sparar pengar
 • cykling gör dig pigg
 • det är härligt ute.

Du kan läsa mer om cykling i Bollnäs på sidan om cykling och cykelvägar.

Vi främjar cykling i Bollnäs

Den kommunala cykelgruppen jobbar med att förbättra och uppmuntra cykling i Bollnäs kommun. Gruppen placerar bland annat ut säkra cykelställ på viktiga platser och planerar informationskampanjer.

Målet är att få fler att cykla, vilket hjälper oss att nå flera av kommunens hållbarhetsmål.

För varje tramptag vi tar, på väg till jobbet, under ett äventyr med barnen, eller som motion, stärker vi vår egen hälsa och bidrar till att luften blir bättre för oss själva och andra.

För att uppmärksamma detta och många andra fördelar med cykling har FN-förbundet etablerat World Bicycle Day.

I Sverige arrangeras Cykelns dag av Svensk Cykling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Läs mer om Cykelns dag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
27 maj 2024 kl. 11.05