Minoritetsveckans program med start 30 september

Minoritetsveckan 30 september till 6 oktober är en vecka för att synliggöra Sveriges nationella minoriteters rättigheter och kultur samt nationella minoritetsspråk.

Under veckan uppmärksammar Bollnäs kommun och Gävleborgs län Sveriges minoriteter genom föreläsningar och andra arrangemang.

Veckan innehåller bland annat en föreläsning om Sveriges minoriteter, författarbesök med fokus på samiskt berättande och danskurs i finsk mazurka. Genom minoritetsveckan vill Bollnäs kommun synliggöra och sprida kunskap om nationella minoriteter, varmt välkommen att delta, säger Louiza Edlund, tillgänglighetssamordnare på Bollnäs kommun.

Minoritetsveckans program - Bollnäs

Måndag 30 september kl. 13
Peter Stormaresalen, Kulturhuset Bollnäs

Föreläsningen beskriver vad nationell minoritetspolitik är, varför vi har en nationell minoritetspolitik i Sverige och vad den ställer för krav på kommuner, regioner och myndigheter - inte minst inom skolans värld.

Lennart Rohdin ledde i Regeringskansliet 2009-10 tillkomsten av Lagen (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk och var 2016-17 regeringens särskilde utredare av en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60).

Fri entré!

Mer om föreläsningen med Lennart Rohdin

Arrangörer: Bollnäs kommun i samarbete med Länsstyrelsen Gävleborg och Region Gävleborg.

Tisdag 1 oktober
Peter Stormaresalen, Kulturkvarteret Bollnäs
18.00 Kurs i Finsk Mazurka
19.00 Serveringen öppnar
19.30 Konsert
Cirka 20.30 Dans

Välkomna på en kväll fylld av finsk och sverigefinsk traditionskultur. Ville & Tommie är sverigefinske fiolspelaren Ville Syri (SE/FI) och Helsingforsbaserade dragspelaren Tommie Black-Roff (UK).

Mer om Folkstorm Ville och Tommie och hur du köper biljetter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Onsdag 2 oktober kl. 19-20
Peter Stormaresalen, Kulturhuset Bollnäs

Författaren Annica Wennström samtalar om samiskt berättande och samisk representation i sina böcker och i den kommande julkalendern Snödrömmar i SVT, som hon är medförfattare till.

Varför är det så viktigt att samer skriver sin egen historia? Vad kan en samisk berättelse inte kompromissa med? Annica delar med sig av sina erfarenheter från förlagsvärlden och tv-filmtillvaron.

Annica har bland annat skrivit boken Lappskatteland. Det är hennes debutbok som fristående författare. I handlingen får vi följa en kvinna som söker sitt samiska ursprung i Rans och Grans samebyar.

I sitt författarskap vill Annica fokusera mer på det själsliga än det politiska. I Lappsatteland berättar hon om sin egen familjs historia utan att skriva en självbiografi.

Ingen anmälan.
Fri entré!

Mer om författarbesöket med Annica Wennström Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utställningen pågår måndag 30 september till lördag 5 oktober
Receptionen, Kulturhuset Bollnäs

Se en mindre utställning på skärmar om Rosa Taikon, en av vår tids främsta silversmeder.

Mer om utställningen med Rosa Taikon

Torsdag 3 oktober kl. 18.00-19.00
Connie Dellkrantz rum, Kulturhuset Bollnäs

Med sin djärva utformning förnyade Rosa Taikon både svenskt konsthantverk och romsk hantverkstradition.

Visste du att hon var verksam i Hälsingland i nästan fem decennier? Vem var hon?

Föreläsning av artisten och författaren Hans Caldaras, vars mamma var kusin med systrarna Taikon. Tillsammans kämpade de för romers rättigheter i Sverige. Hans har även skrivit musiken till TV-serien Katitzi.

Ingen anmälan.

Tips! Passa gärna på att titta på miniutställningen om Rosa Taikon, en mindre utställning som visas på skärmar i Kulturhusets reception.

Mer om föreläsningen med Hans Caldaras Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lördag 5 oktober kl. 19.00-20.30 (insläpp cirka kl. 18.30.)
Peter Stormaresalen, Kulturhuset Bollnäs

Som en del i minoritetsveckan kommer Hudiksvalls-baserade Balkan-bandet Karuscha till Bollnäs. Bandet Karuscha består av åtta medlemmar och ännu fler instrument. Några exempel är fiol, dragspel, klarinett, saxofon, tenorhorn, sousafon, flöjt, gitarr, guitalele, domra, mandolin, bas och cajun.

Bandet spelar främst musik ur romsk östeuropeisk tradition. De framför också romsk musik från Balkan. Några exempel är Ederlezi, Djelem Djelem och den kaléromska humpan Hai Hortto Kaalot.

Bandet spelar även en del klezmer som ursprungligen är traditionell judisk folkmusik influerad av folkmusik från Östra Europa genomsyrat av en stor dos romsk musik. En musiktradition fylld av både glädje och melankoli.

Klezmer är ofta kopplad till dans framförd på bröllop och andra typer av tillställningar. Musikanterna, som oftast var judiska, samarbetade gärna med andra, till exempel romer.

Utöver detta blandar man in svensk- och finsk folkmusik med rötter i Norrbotten.

Bandet trivs bäst med musik som fångar både vemod och humor. Moll i upptempo, precis som livet.

Bar och servering öppnar 30 minuter innan konsertens start.

Åldersgräns: Nej

Mer om Karuscha och var du köper biljetter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arrangör: Bollnäs kommun

Minoritetsveckan i Gävleborgs län 30 september till 6 oktober

Under veckan synliggörs Sveriges erkända nationella minoriteter; judar, romer, sverigefinnar, tornedalingar samt urfolket samer. Hela veckan bjuder på en mängd olika kulturevenemang över hela länet i form av föreläsningar, utställningar, bokbord och dialoger.

Minoritetsveckan i Gävleborg 2024 är ett samarrangemang mellan Region Gävleborg, Länsstyrelsen Gävleborg, länets kommuner, organisationer, samfund och civilsamhället.

Mer om minoritetsveckan i Gävleborg och programmet för länet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Riksdagen har fastställt att det i Sverige finns fem nationella minoritetsgrupper med historisk koppling till Sverige och med egna, distinkta kulturer och språk.

Sveriges fem nationella minoriteter och minoritetsspråk

  • Samer (samiska, alla varianter)
  • Sverigefinnar (finska)
  • Tornedalingar (meänkieli)
  • Romer (romani chib, alla varianter)
  • Judar (jiddisch)

Mer om nationella minoriteter och Bollnäs kommuns uppdrag

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 september 2024 kl. 13.19