Inarbetade rutiner minskar matsvinnet på Hällagården
På Hällagårdens särskilda boende har omvårdnadspersonalen och kockarna länge arbetat tillsammans med att minska matsvinnet. Nu är matsvinnet ofta nära noll.
– Innan vi hade rutiner för att minska matsvinnet tänkte vi inte på hur mycket som vi faktiskt slängde. Ibland kastades 2,5 kilo lagad mat bort efter en måltid, berättar Monica Engberg, köksansvarig på Hällagården.
2018 startades ett projektarbete med matsvinn och sedan 2019 arbetar kockarna systematiskt med rutinerna kring matsvinn som en del av det ordinarie arbetet.
– Det var många saker vi började göra. All mat som blev över eller slängdes vägdes och registrerades för att få en helhetsbild av matsvinnet över tid. Vi kockar började föra en bättre dialog med omvårdnadspersonalen på våningarna om vad brukarna äter mycket eller lite av. Vi började också att lämna ut matsedlar till dem som äter i matsalen varje dag, det gör att vi ser vad de tänker välja för lunchalternativ och på så sätt minskas matsvinnet därifrån, berättar Johanna Salin som är kock på Hällagården.
För att kunna beräkna mängden mat som ska tillagas får brukarna, en vecka i förväg, välja vilken mat de ska äta utifrån de val som finns på matsedeln.
– Det gör det enklare för oss i köket att beräkna vad vi ska laga mer eller mindre av. Mat som inte går åt i restaurangen men lämpas för att frysa gör vi matlådor av. Skulle det råka bli mycket sådan mat kvar, fryser vi in den och använder till ett "kökets val". Det betyder att rätten ersätter ett alternativ på matsedeln en annan dag. Det gynnar både miljön och ekonomin, säger Monica Engberg.
– Vi hjälper brukarna att välja från matsedeln och vi återkopplar alltid till kockarna om det skickas för mycket eller för lite av någon maträtt. Om det blir exempelvis köttbullar över sparar vi dem på våningen och tar fram till brukarnas kvällsfika, säger Per-Göran ”Pelle” Larsson arbetar som omvårdnadspersonal på Hällagårdens särskilda boende.
Överbliven mat packas i matlådor som används som alternativ i verksamheten eller säljs till allmänheten.
– Många äldre kommer hit och köper frysta matlådor som vi säljer till allmänheten. De kostar 40 kr styck. Vill man hellre äta nylagad mat i restaurangen på lunchen kostar det 90 kronor. Dagens lunch finns även att köpa som matlåda för 75 kronor styck, berättar Johanna Salin.
– I början var det ovant och kändes rätt besvärligt med matsvinnsrutinerna. Nu går det av bara farten! Det händer ofta att vi har noll matsvinn och det känns bra, säger Monica Engberg.
Mat som inte lämpar sig att frysa eller göra matlådor av läggs i brun påse och blir återvunnet som matavfall.
Arbetet med matsvinn är i enlighet med Bollnäs kommuns kretsloppsplan Pdf, 1.2 MB, öppnas i nytt fönster. .
Läs mer om matsvinn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om internationella matsvinnsdagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fler nyheter från Bollnäs kommun
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 1 oktober 2024 kl. 08.59