Förskolorna i Hamreområdet satsar på språkutvecklande metoder

Barn med korg

Hamregårds förskola, Nyhedsbackens förskola och Hobergets förskola arbetar aktivt med en språkutvecklande metod som har visat sig vara framgångsrik för barn med olika språkliga behov.

Metoden är utvecklad av en förskollärare och logoped och beskrivs i boken Svenska som andraspråk i praktiken, där förskolläraren Sara Englund från Hamregårds förskola är en av medförfattarna.

Sara, som har nio års erfarenhet som förskollärare, har tidigare arbetat på en språkförskola i Stockholm där hon tillsammans med en logoped utvecklade den språkutvecklande metoden. Den bygger på ett nära samarbete mellan förskollärare och logoped, med fokus på att systematiskt stötta barnens språkliga utveckling. Metoden fungerar inte bara för barn med språkstörning utan också för barn med svenska som andraspråk.

Just nu jobbar vi med temat skogen och barnen får lära sig ord som blåbär, lingon, kotte, sten och pinne. Barnen får möta orden i olika sammanhang, från lekar i skogen till att smaka på blåbärssoppa och lingonsylt. Vi ser verkligen hur barnen tar till sig orden genom att 'bada' dem i språket, berättar Sara Englund, förskollärare på Hamregårds förskola.

Metoden som används i Hamreområdet innebär att pedagogerna väljer ut målord baserat på barnens intressen och språkliga behov. Genom att noggrant följa upp barnens utveckling säkerställs att varje barn får det stöd de behöver för att förbättra sitt ordförråd och språkliga förmåga.

Det som är så bra med den här metoden är att den går att anpassa till alla barngrupper, oavsett barnens språkliga nivå. Barn som har svenska som andraspråk behöver ofta extra tid och stöd, och även om personaltätheten kan vara en utmaning ger metoden oss ett konkret sätt att följa deras språkutveckling, säger Sara.

Förskolorna i Hamreområdet visar hur det går att arbeta systematiskt med barns språkutveckling på ett sätt som gynnar alla, och genom boken Svenska som andraspråk i praktiken kan fler pedagoger och logopeder ta del av dessa framgångsrika metoder.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 oktober 2024 kl. 09.11