Att agera kan rädda liv
Ditt mod att ställa en fråga, knacka på, ringa polisen, göra en orosanmälan eller ingripa på annat sätt kan rädda livet på någon som utsätts för våld.
Det räcker med en misstanke om våld för att kontakta polis eller socialtjänst. Det är sedan deras uppgift att utreda vad som har hänt.
Det här kan du göra
- Vid akuta eller hotfulla situationer, kontakta alltid polisen via 112.
- Vid oro för att ett barn far illa, kontakta socialtjänsten på 0278-25202 eller använd e-tjänsten (Oro för barn 0-20 år - Anmälan) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
- Vid oro för en vuxen, kontakta socialtjänsten på 0278-25604 eller använd e-tjänsten (Orosanmälan för vuxen från 21 år) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
- Tipsa polisen genom att ringa 11414 eller via polisens e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om det inte rör pågående eller nyligen inträffade händelser.
Du kan välja att vara anonym.
Som granne kan du stoppa pågående våld
Om du hör skrik, dunsar eller andra ljud från dina grannar som gör dig misstänksam - stör genom att knacka på eller ringa på dörren! Det kan vara livsavgörande och kan stoppa pågående våld i väntan på polis. Du behöver inte stå kvar själv. Vid behov - hämta hjälp av andra!
Våld är inte bara fysiskt
Det finns olika former av våld och man kan vara utsatt för flera former av våld samtidigt.
- Psykiskt våld
- Fysiskt våld
- Sexuellt våld
- Ekonomiskt våld
- Hedersvåld
- Försummelse
Läs mer om olika slags våld på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Alla kan drabbas
Våld i nära relationer drabbar både kvinnor och män, men kvinnor drabbas oftare av upprepat och mer allvarligt våld. Förövaren är i majoriteten av fallen en man. Den här typen av brott förekommer i alla former av relationer i alla samhällsgrupper och i alla åldrar.
Anmälningsskyldighet om du arbetar inom till exempel hälso- och sjukvården, förskolan, skolan, socialtjänsten
Alla uppmuntras att anmäla misstankar om att barn far illa, men anställda inom vissa myndigheter och verksamheter som berör barn och unga är enligt lag skyldiga att genast anmäla om de i sitt arbete får kännedom om, eller misstänker, att ett barn far illa.
Du har anmälningsskyldighet om du arbetar inom till exempel:
- förskola
- skola
- hälso- och sjukvård
- tandvård
Anmälningsskyldigheten gäller också personal som arbetar med barn och unga i yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet eller i annan sådan verksamhet på hälso- och sjukvårdens eller socialtjänstens område.
Gör en orosanmälan!
Vid oro för att ett barn far illa, kontakta socialtjänsten på 0278- 25202 eller använd e-tjänsten (orosanmälan för barn 0-20 år) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du kan vara anonym.
Mer information
En vecka fri från våld 2024
För att öka medvetenheten om våld i nära relationer deltar Bollnäs kommun i kampanjen En vecka fri från våld den 18–25 november.
Fler nyheter från Bollnäs kommun
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 19 november 2024 kl. 15.28