På väg mot guldstatus inom vårdprevention

Arbetet med vårdprevention i Bollnäs kommun ligger i framkant när det gäller att säkerställa hög kvalitet i äldreomsorgen.
Genom att använda det nationella kvalitetsregistret Senior alert, som fokuserar på att förebygga fall, trycksår, oavsiktlig viktnedgång, munhälsa och blåsdysfunktion hos äldre, har verksamheten etablerat ett systematiskt arbetssätt som sätter den äldres behov i centrum.
– Senior alert är ett ovärderligt verktyg för oss. Det hjälper oss inte bara att identifiera risker i ett tidigt skede utan också att genomföra rätt åtgärder, där teamets samarbete och den äldres perspektiv alltid står i fokus, säger Britt-Marie Blom Lindström som är Bollnäs kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska.
En framgångsfaktor i arbetet är den samverkan som utvecklats mellan olika professioner i verksamheten. I teamen ingår sjuksköterskor, brukarens fasta omsorgskontakt, enhetschefer, fysioterapeuter och arbetsterapeuter, samt patienten själv när det är möjligt. I Bollnäs kommun utförs riskbedömningar vid flytt till särskilt boende, vid inskrivning i hemsjukvården och brukare inom funktionsstöd. Uppföljning görs sedan var tredje månad.
– Teamet blir starkare när många professioner samverkar. Ingen kan göra allt ensam, och det är i samarbetet som vi når bäst resultat. Vi har förbättrat samarbetet internt genom att ha regelbundna träffar inom varje verksamhetsområde, vilket tappade fart under pandemin. Vi arbetar även med att revidera rutiner och fokuserar på att skapa hållbara arbetsprocesser, berättar Britt-Marie Blom Lindström.
För att en kommun ska uppnå Guldstatus krävs en täckningsgrad på minst 90 % i Senior alert, samt att 75 % av identifierade riskfaktorer följs upp med åtgärder. Bollnäs ligger nu mycket nära detta mål, med en täckningsgrad på 82 %. Under det senaste halvåret har Bollnäs kommun uppnått samma resultat som under hela föregående år, vilket speglar det engagemang och den systematik som präglar arbetet.
– Det handlar om att alla tillsammans ser brukaren som den viktigaste och att vi hela tiden arbetar mot gemensamma mål. Vi utgår alltid från vad personen vill och vad de kan göra själva. Det handlar om att motivera, främja bra kost och munhälsa, och göra det lätt för personer med kognitiv svikt. Den systematiska och teambaserade vårdpreventionen kommer att förbli i fokus och vi arbetar för att nästa år kunna uppnå guldstatus, avslutar Britt-Marie.
Mer om Senior alert
Senior alert är ett av Sveriges cirka 100 nationella kvalitetsregister och infördes med statliga medel mellan 2011 och 2014 som en del av satsningen Bättre liv för sjuka äldre. Registret gör det möjligt för kommuner att arbeta systematiskt med vårdprevention för personer över 65 år, i samband med flytt till särskilt boende eller inskrivning i hemsjukvården i ordinärt boende. Vi som myndighet kan bara använda Senior Alert till personer där Bollnäs kommun har hälso- och sjukvårdsansvaret.
Fler nyheter från Bollnäs kommun
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 7 oktober 2024 kl. 12.17