Hygienlokaler
Om du ska starta en verksamhet eller utför behandlingar där allmänheten yrkesmässigt erbjuds hygieniska behandlingar som medför en risk för blodsmitta eller annan smitta ska du anmäla din verksamhet till Bollnäs kommun.
Du som utför behandlingar med olika former av exempelvis nålar, skalpeller, rakblad och lansetter där det finns risk för blodsmitta eller annan smitta, till exempel hudinfektioner, ska anmäla din verksamhet till Bollnäs kommun. Även ägarbyte och övertagande av lokal/verksamhet ska anmälas.
Exempel på hygieniska verksamheter som har anmälningsplikt
Exempel på anmälningspliktiga verksamheter som medför risk för blodsmitta eller annan smitta är:
- Tatuering och kosmetisk tatuering (permanent makeup/microblading)
- Akupunktur
- Piercing
- Microneedling
- Fotvård
- Öronhåltagning
- Barberare, manikyr, pedikyr och frisörer som använder rakblad eller andra stickande/skärande redskap
- Nagelsalonger som klipper nagelband
Den som påbörjar sin verksamhet utan föregående anmälan kan, enligt miljöbalken, få betala en miljösanktionsavgift.
Så gör du anmälan
Anmälan ska göras skriftligt till Bollnäs kommun senast sex veckor innan verksamheten påbörjas.
Avgift
Miljöenheten tar ut en avgift för anmälan av hygienlokal enligt gällande taxor för miljö- och livsmedelsområdet Taxa för prövning, tillsyn och uppdragsverksamhet inom miljöbalkens område i Bollnäs kommun Pdf, 1.5 MB, öppnas i nytt fönster. . (pdf, 1.5 MB)
Läs mer om Taxor för miljö- och livsmedelsområdet.
Efter anmälan
Efter att du skickat in din anmälan kommer den att registreras och delas ut till en handläggare. Handläggaren går igenom din anmälan och hör av sig till dig om det behövs mer information. När din anmälan är komplett kan ett beslut fattas.
En anmälningspliktig verksamhet får påbörjas tidigast sex veckor efter det att anmälan har gjorts, om inte tillsynsmyndigheten bestämmer något annat.
Du ska ha en dokumenterad egenkontroll
Du som bedriver anmälningspliktig verksamhet ska ha en dokumenterad egenkontroll. Egenkontrollen ska säkerställa att olägenheter inte uppstår för människors hälsa eller miljön. Det innebär bland annat att
- du ska ha den kunskap som krävs för att kunna bedriva din verksamhet på ett säkert sätt
- du ser över vilka risker din verksamhet kan ha på människors hälsa och miljön samt att ta fram rutiner för att minska risken för att problem uppstår
- dina rutiner ska vara anpassade efter hur du utför olika arbetsmoment samt efter de förutsättningar som finns i din lokal
- du regelbundet går igenom och uppdatera din egenkontroll
- om du har anställda är det ditt ansvar att se till att dina anställda har den kunskap som krävs för att kunna utföra behandlingarna.
Mer om hälsoskydd och tillsyn
Hälsoskydd är det arbete som utförs för att undvika att människor får besvär eller blir sjuka i sin närmiljö. Det är bygg- och miljönämnden som ansvarar för tillsynen av hälsoskyddet hos olika verksamheter. Tillsynen innebär att kommunen kontrollerar att miljöbalken följs och att verksamheten inte innebär en olägenhet för människors hälsa och miljö.
För hygieniska verksamheter sker tillsyn återkommande vart tredje år. För den planerade tillsynen betalas en timavgift för faktiskt nedlagd tid i ärendet. Detta inkluderar exempelvis förberedelser inför tillsyn, tillsyn på plats, granskning av handlingar samt efterarbete.
Läs mer på Socialstyrelsens webbplats Yrkesmässig hygienisk verksamhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Har du frågor?
Du är välkommen att kontakta miljöenheten på samhällsbyggnadsförvaltningen om du har några frågor gällande din verksamhet.
Kontakt
Samhällsbyggnadsförvaltningen - miljöenheten
miljo@bollnas.se växeln 0278-250 00Telefontider
8.00-9.30 (miljö)
Postadress
Bollnäs kommun
SamhällsbyggnadsförvaltningenStadshustorget
821 80 Bollnäs
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 10 december 2024 kl. 14.27
Tyck till om sidan
Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: