Livsmedel

Mat och dryck är viktigt för vår överlevnad. Dessutom har det stor betydelse för vår hälsa och välbefinnande. Livsmedel måste vara säkra för att inte orsaka sjukdom. Vidare har du som konsument rätt till viss livsmedelsinformation och får inte luras av den information som ges om livsmedel. Därför finns det lagstiftning som livsmedelsföretag ska följa.

Livsmedelsföretag kontrolleras att de följer lagar och regler som de omfattas av. Om du misstänker att du fått en allergisk reaktion eller blivit sjuk av livsmedel är det viktigt att du anmäler det till kommunen. Då kan en utredning starta så att inte fler blir sjuka.

Anmäl till Bollnäs kommun om du misstänker att du blivit dålig av livsmedel som sålts eller serverats inom kommunen. Anmäl också om du fått en allergisk reaktion av livsmedel.

Livsmedel kan exempelvis komma från en restaurang, livsmedelsbutik, kiosk, eller vara beställd från en butik på webben.

Anmäl misstänkt matförgiftning - e-tjänst. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om lagar, regler och vad livsmedelsföretag behöver tänka på. Där finns även information om olika branschriktlinjer.

Miljö- och byggnämnden är ansvarig för kontrollen av företag som hanterar livsmedel. Kontrollerna utförs av inspektörer som är anställda av nämnden och jobbar på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Inspektörerna kontrollerar att företag följer lagen och har rutiner för att maten ska vara säker. Dessutom kontrolleras att företagen ger kunderna den information om livsmedel som de har rätt att få och att informationen inte lurar kunden.

Företagen besöks ofta utan förvarning men ibland förbokas besök. Förbokade besök genomförs endast om det är nödvändigt och motiverat.

De företag som producerar stor volym och har höga risker i verksamheten besöks oftare jämfört med små företag med låga risker.

Vissa företag får besök varje år medan andra företag kan få besök vartannat eller vart tredje år.

Om brister hittas utreds vem som har ansvaret, orsaken och omfattningen. Om det behövs kan nämnden fatta tvingande beslut.

Om du vill veta mer om vilka regler som gäller för att starta livsmedelsföretag kan du läsa mer under Jobb och Företagande. Du kan även läsa mer på livsmedelsvekets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

 • Samhällsbyggnadsförvaltningen - miljöenheten

  miljo@bollnas.se växeln 0278-250 00

  Telefontider

  8.00-9.30 (miljö)

  Postadress

  Bollnäs kommun
  Samhällsbyggnadsförvaltningen

  Stadshustorget
  821 80 Bollnäs

Sidinformation

Senast uppdaterad:
4 mars 2024 kl. 08.48

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: