Bollnäs kommun följer myndigheternas råd och riktlinjer gällande covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
  • Bannerbild kulturhuset 800x220px
 

Samira Englund 2021 - Rotskott

Utställning
Samira_evenemang
Datum: den 3 juli 2021 11:00 - den 6 augusti 2021 17:00

Plats: Bollnäs konsthall  |  Stad: Bollnäs, Sweden

Varmt välkommen! Fri entré!
Öppet: Tisdag - fredag kl 11-17, lördag kl 11-14.
Max tillåtna besökare till Bollnäs Konsthall är åtta personer.
bollnas.se/museum
Bollnäs konsthall är mycket glad över att åter kunna bekanta våra besökare med Samira Englunds konstnärskap. Englund ställde ut senast på konsthallen sommaren 2013 . Nu, med utställningen Rotskott, presenterar Englund en bildvärld lika mångbottnad som ordet rotskott inbegriper som naturfenomen och metafor. Ett rotskott är som bekant en underjordisk förgrening som bryter ny mark men som ändå är sammanlänkad sitt ursprung. Utåt sett, en ny individ, men i verkligheten ”endast” en förgrening. Metaforisk skulle man kunna se fenomenet som en förnyelse fastbundet till det förgångna, en utveckling som tingas av sin härstamning. De konstverk inkluderad här i Rotskott kan därför kanske ses som olika länkar i en större, sammanvuxen, berättelse.
Gränslandet eller, kanske, överskridandet av gränser känns synonymt med Englunds tidigare alster där intima interiörer övergår ”gränslöst” in i spektakulära naturlandskap, som fjällandskap och liknande. Gränslandet mellan rummet och landskapet blir svårt att urskilja i dessa verk och skapar en lika surrealistisk såsom meditativa upplevelse. I utställningen Rotskott finns inte interiörerna kvar på samma sätt utan nu har handlingarna flyttat ut mot sjöar, tjärn och skog. Människor har själv tagit sig en mer betydande plats som rollfigurer i de nya kompositionerna, rent kroppsligen eller genom en av deras viktigaste attribut, boken. Men några ledsagare verkar inte dessa personer vara och böckerna är vild utspridda och på väg att återtas av naturen. Konstkritikern Anders Olofsson har beskrivit de människor som befolkar Englunds tavlor så här: ” Personerna tycks sysselsatta med något viktigt, men de söker inte vårt sällskap. Tvärtom vänder de sig bort, skyr vår blick. Det är inte meningen att vi skall identifiera oss med dem eller med deras livssituationer. I stället bjuds vi in att spegla oss i deras tillvaro för att kanske till sist upptäcka oss själva. ”
Samira Englund är född i Stockholm men bor och arbetar i Rengsjö. Englund tog sina konstnärliga utbildningar hos Göteborgs konstskola och Goldsmiths, University of London. Efter utbildningar har Englunds konst visats på många separata och grupputställningar över större delen av landet. Hon har tilldelats åtskilliga offentliga gestaltningsuppdrag och stipendier. Englunds verk är representerad i ett flertal offentliga konstsamlingar i landet, där ibland Bollnäs Kommun, Region Gävleborg, Statens Konstråd, m.m.
Arr. Kulturenheten, Bollnäs kommun 
Visa mindre

 

Telefon
0278-251 39
E-post
museum@bollnas.se
Adress
Odengatan 17
Bollnäs, Sweden

 

Karta


 

Alla datum


  • Från den 3 juli 2021 11:00 till den 6 augusti 2021 17:00