Bollnäs kommun följer myndigheternas råd och riktlinjer gällande covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Vaccinera dig mot covid-19! Drop in varje onsdag mellan 15:00-19:00,
Pingstkyrkan i Bollnäs
Samlad information
om Covid-19
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Läget är allvarligt i hela landet och antalet smittade ökar varje dag. Tänk dig för extra mycket inför de kommande storhelgerna. Varje val du gör är viktiga för att hjälpa den kämpande vård där många inte kommer få fira jul!

Den ökade smittspridningen gör att vi förlänger nuvarande covid-anpassningar i våra verksamheter fram till och med 17 januari 2021, som kan komma att förlängas.

Läs mer: Lokala covid-anpassningar för kommunens verksamheter

Information från Bollnäs kommun samt kommunala bolag och förbund

Vi följer utvecklingen av coronaviruset noggrant, samverkar med berörda myndigheter och följer myndigheternas råd och rekommendationer. Genom snabba förändringar i våra verksamheter kan vi bidra till att bromsa smittan.

Allmän sjukfrånvaro

 • Vi har just nu inte nämnvärt högre sjukskrivning i våra verksamheter än förväntat med hänsyn till de skärpta försiktighetskraven.

Barn och grundskola

 • Alla högstadieskolor och Bollnäs kommuns grundskolor avslutar sin fysiska undervisning den 18 december. För att säkerställa att eleverna får sin lagstadgade undervisningstid förlängs vårterminen 2021 till den 10 juni. Fritidshemmen är öppna för de vårdnadshavare som har plats och behov av omsorg på grund av arbete eller studier. 

  Läs mer: Beslut om att grund- och grundsärskolans hösttermin avslutas den 18 december

 • Sjukfrånvaron bland elever och personal är något högre än vanligt och det beror mest troligt på att man stannar hemma för minsta symptom och följer rekommendationerna väl.
 • Bland personalen finns ett fåtal som testat positiva för covid-19, men det finns ingen konstaterad allmän spridning.

Vård och omsorg

 • I socialförvaltningens verksamheter är läget fortsatt under kontroll. Endast ett fåtal brukare har konstaterad covid-19, men det finns ingen utbredd smittspridning.
 • Tillgången på skyddsutrustning är god.
 • Förberedelser inför den kommande vaccinationen inom kommunens äldreboenden pågår i dialog med regionala myndigheter.

Fritidsanläggningar & föreningsliv

 • Samtliga idrottsanläggningar hålls endast öppna för barn och unga som är födda 2005 och senare samt för viss rehabträning. Detta är en överenskommelse som alla länets kommuner står bakom efter ett initiativ av Länsstyrelsen Gävleborg och Region Gävleborg.
  Läs mer: Fortsatta restriktioner för idrotten

 • Allmänhetens åkning utomhus på Sävstaås IP ställs in från och med lördag 19 december, med hänsyn till den ökande smittspridningen i länet. Det är ett beslut som fattats av kommun- och förvaltningsledningen som bygger på vårt ansvar att vidta åtgärder för minskad smittspridning. Stängningen gäller t o m den 17 januari. Besked om öppethållande efter denna period kommer under vecka 2.

Inspektioner på serveringsställen

Covid-anpassningar hos våra kommunala bolag och förbund med begränsad tillgänglighet: 

En uppmaning till dig från biträdande kommunchef Bosse Wallbäcks

Vi närmar oss jul och nyår, en tid där risken för ökad smitta är överhängande. Nu måste vi tänka oss för och inte låta vanor och traditioner styra hur vi agerar. I år blir julen annorlunda!

Julhelgen är en av de trafikintensivaste helgerna på året och det innebär en ökad risk för olyckor och därmed en ökad belastning på vården, som nu behöver prioritera sina resurser på att hjälpa covid-patienter. Hjälp till genom att ta det lugnt ute i trafiken, håll avstånd och följ hastighetsbegränsningarna!

Vi måste hjälpas åt att bromsa smittspridningen – för allas skull, inte minst för alla hjältar i vården som kämpar för att rädda liv och tvingas offra sin välförtjänta julledighet!

 • Handla julklappar lokalt, men coronasäkert!
 • Planera för ett smittsäkert julfirande med en mindre krets personer.
 • Träffa bara de du vanligtvis umgås med.
 • Undvik onödiga resor med tåg eller buss.
 • Ta personligt ansvar och håll avstånd – alltid!
 • Stanna hemma om du är sjuk och ta ett covidtest.
 • Tvätta händerna ofta och noga.

Håll i, håll ut och håll avstånd – Det finns ljus i mörkret!
Tillsammans kan vi göra skillnad!


Information från Region Gävleborg och Länsstyrelsen Gävleborg

Smittan sprider sig explosionsartat i Gävleborgs län och sjukvården upplever en extrem belastning. Prognosen visar inga tecken på att smittan har börjat avta i länet. I vården har man på grund av detta omprioriterat resurser och en del övrig vård får tyvärr pausas.

 Information som gäller i hela landet

Just nu gäller nya skärpta nationella allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Här kan du läsa om de nya nationella råden och rekommendationer under jul och nyår som alla ska följa. Här finns även länkar till information om den kommande vaccineringen.

Till sidan om Covid-19