Är du intresserad av vad det innebär
att vara God man?
Anmäl dig till utbildning den 2 december
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.

William Jonsson började med IT på 90-talet genom olika utbildningar, bland annat till IT-samordnare. Han har flera olika certifieringar inom serversystem och nätverk och har själv hållit utbildningar inom IT.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Jag har dagligen kontakt med många medarbetare i kommunen vilket är väldigt roligt. Om man ger ett positivt bemötande får man positiv återkoppling tillbaka. Utöver det har vi en relativt bra arbetsmiljö och supertrevliga arbetskamrater, säger William.

Vad gör man egentligen som IT-tekniker?
Jobbet består i stort av tre delar - drift, support och dokumentation. Driften är att se till så att alla olika system fungerar med så få avbrott som möjligt. Att användarna har en stabil miljö och rätt verktyg i sitt dagliga arbete. Jag jobbar mycket med applikationer som finns på kommunens datorer. Support består av att hjälpa till med alla olika problem som uppstår i en komplex IT-miljö. Det sker ofta genom kommunens helpdesk dit anställda ringer eller skickar mail. Sedan dokumenterar jag och mina kollegor förändringar och lösningar eftersom vi vill kunna ge en så bra support det bara går. Genom att ha alla lösningar dokumenterade kan kollegorna lösa problemet om en medarbetare är ledig.

william intranät
William Jonsson på kontoret.

Ett utmanande arbete i ständig förändring
Arbetet som IT-tekniker innebär ständiga förändringar. System byts ut eller uppgraderas och nya system kommer i en aldrig sinande ström. Nyligen gick William en utbildning i Exchange som är kommunens nya e-postsystem.
– Vi lär oss många system bara genom att jobba i dem och leta svar i dokumentationen och genom Google.

Utmaningen som IT-tekniker är att vara medveten om att det alltid kommer förändringar och att se till att man alltid gör det bästa av situationen därefter.
– Vi kan ibland känna att vi inte hinner med allt vi skulle kunna göra, men huvudsaken är att vi gör vårt bästa och håller oss friska. Att lära sig ett nytt system på arbetstid är både att investera i sig själv och i kommunen.

Hur kom det sig att du blev IT-tekniker?
– Jag var IT-utbildare i fem år åt ett utbildningsföretag. En av cheferna där fortsatte som chef på Softcom AB där han tyckte att jag skulle passa som IT-tekniker, det var sommaren 2003. Jag blev kvar som tekniker på det som då hette H1 tills 2011 när Bollnäs kommun sökte en IT-tekniker. Det kändes självklart att söka det jobbet då kraven och arbetsuppgifterna stämde överens med mina kunskaper, och sedan dess har jag blivit kvar! Att byta jobb var förmodligen var rätt beslut eftersom H1 inte finns kvar i Bollnäs idag.

Vad är den vanligaste frågan ni får när anställda kontaktar Helpdesk?
– Det är frågor om sådant som inte går att automatisera. Såsom rättigheter, datorproblem, skrivare och applikationer. Förut var bortglömda lösenord det vanligaste problemet. Det har vi nu löst genom att automatisera så att lösenord kan återskapas via exempelvis mobilt bank-id.

Finns det några ”dumma frågor” ni alltid får?
– Många som ringer till Helpdesk säger att de har en dum fråga innan de ställer frågan. Vi svarar givetvis att det inte finns några dumma frågor. Just nu kommer jag inte på något speciellt, men ibland kan det ringa personer som har problem med deras privata internetanslutningar. Förmodligen har de ringt kommunväxeln och blivit kopplade till IT. Då kan det ta ett tag innan jag förstår att det är en privatperson och inte en kommunanställd jag pratar med.

it webb
Verkstaden på IT.

Har du några smarta dator-tips?
– Just nu håller vi på med installation av Windows 10. Där finns en bra sökfunktion som heter ”Sök i Windows”. Skriv på svenska vad du vill göra så kommer det ofta upp rätt lösning.

Vad tycker du är det bästa med Bollnäs?
– Vi har ett bra läge mellan fjäll och storstad. Här finns bra möjligheter till kultur och idrott. När det gäller naturen finns det en enorm potential när det gäller våra vattendrag och det mervärde som restaurering, dammutrivningar och andra förbättringar som är på gång. En dröm jag länge haft är att kunna se hoppande laxar från Renbron i naturliga strömmar istället för konstgjorda spegeldammar. Det kommer.

Spelar i ett band
William bor i Tranbo med sambo och två barn. Fritiden ägnas åt att fiska och hjälpa till med biotopvård i strömvatten, åka skateboard och snowboard, fågelskådning och golf. Den senaste tiden har det också blivit mycket ishockey i ett nystartat rekreationshockeylag.

Dessutom spelar William punk i Planet Trash.
- Vi har en ny låt på Spotify som heter Hälsingland som handlar om det här med att flytta och komma tillbaka till en mindre kommun och dela med sig av sina erfarenheter. Lyssna på den! tipsar William.

#jagärbollnäskommun
#jagärbollnäskommun är en artikelserie där du får lära känna personerna bakom det fina arbete som görs av anställda på Bollnäs kommun. 

Håll utkik!
#jagärbollnäskommun