Är du intresserad av vad det innebär
att vara God man?
Anmäl dig till utbildning den 2 december
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.

Hela tio år har gått sedan BollnäsEss genomfördes för första gången. Evenemanget som har sin grund i en vision om att fördjupa och utveckla arbetet med folkhälsan i kommunen, har genom åren växt till ett hälsokonvent i storformat. I oktober firar arrangemanget sitt tioårsjubileum med träningspass, föreläsningar och hälsointresserade besökare från hela Sverige.

– Vi har alltid arbetat för att varje år ska bli det bästa hittills. På så sätt har BollnäsEss firat sig självt varje år, men visst kommer deltagarna att märka att det är ett jubileumsår i år, säger Anna Hammarström som är konventansvarig.

Många namnkunniga idrottsstjärnor, inspiratörer och föreläsare har gästat BollnäsEss genom åren. Varje upplaga har haft ett eget tema som gått som en röd tråd genom respektive års konvent. Alla kan, Äventyr, Utmana din kropp och Balans är några exempel på vad alla tusentals deltagare fått uppleva sedan starten.

I år är temat ”Set it Free”, ett motto som tolkas brett i urvalet av presentatörer och inslag. Thomas Di Leva som föreläsare och ledare av workshops i meditation, Sverigepremiär för tyska träningskonceptet Shadowboxer, dansklasser både inomhus och utomhus, triathlonträning med Emma Igelström, löpning med 25-faldige Sverigemästaren Mustafa ”Musse” Mohamed, specialkomponerade konventklasser, en nybyggd hinderbana på Hoberget och kära återseenden med BollnäsEss-favoriter i repris är bara några exempel på årets aktiviteter som dukas upp på jubileumsmenyn den 5-6 oktober.

Konventansvarig Anna Hammarström. Foto: Sandra Williamsson.Konventansvarig Anna Hammarström. Foto: Sandra Williamsson.Förra året sattes deltagarrekord – igen. Omkring 800 deltagare och ett 100-tal presentatörer, volontärer och anställda i arrangerande fritidsenheten rörde sig då i och omkring huvudarenan Bollnäs Sporthall. Evenemanget har stadigt växt för varje år, både sett till deltagarantal och genomslagskraft såväl lokalt som nationellt.

– Utvecklingen genom åren har varit precis i linje med vad vi ville uppnå den där vintern för tio år sedan då vi uppdaterade vår strategi för folkhälsoarbetet i Bollnäs kommun. Vårt mål har sedan starten varit att få fler människor aktiva genom att utbilda och inspirera kommuninvånarna att ta hand om sin hälsa för ett friskare liv. Det målet måste man ändå få säga att vi är på god väg med, säger Anna Hammarström.

Något som inte var ett direkt uttalat mål när BollnäsEss skapades som en lokal satsning men som blivit alltmer tydligt genom åren är att konventet satt Bollnäs på kartan i tränings- och hälsobranschen, och bidragit till bilden av Bollnäs som en skicklig aktör när det kommer till evenemang.

– Vi gör mycket bra och har mycket att vara stolta över i kommunen. Kulturen, idrotten och världsarvsgårdarna till exempel. Det känns roligt att vi kan skapa den här folkhälsofesten och visa upp Bollnäs som en kommun med höga ambitioner för invånarnas hälsa, säger Anna Hammarström.

Inför höstens jubileum har Anna Hammarström en uppmaning till Bollnäsborna:
– Kom och fira! Det är lätt att man blir lite hemmablind och tar saker för givna. Om du gått och funderat på att vara med men inte kommit iväg ännu tycker jag att du ska göra slag i saken i år. Gör saker som du aldrig gör annars! Våga tänka nytt och gå utanför din egen bekvämlighetszon. Set it free, helt enkelt, säger Anna Hammarström.

Mer information om BollnäsEss hittar du här: www.bollnasess.se