Bollnäs kommun följer myndigheternas råd och riktlinjer gällande covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Inget vaccin får gå
till spillo!
Prioriterade grupper erbjuds att
ställa sig i kö för eventuellt
överblivna vaccindoser.
Samlad information
om Covid-19
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Idag föreläste Sveriges Televisions utrikeskorrespondent Khazar Fatemi för knäpptysta niondeklassare och lärare på Kilafors skola. Hon berättade mycket gripande om sina egna erfarenheter av kulturarv och vad det betyder för människor värden över.

Khazar Fatemi är född i Iran och uppvuxen i Afghanistan där hennes familj levde under falsk identitet i åtta år på grund av dödshot innan de flydde till Sverige. Det var inte förrän då hon fick reda på sina föräldrars riktiga namn. Nu är det är 25 år sedan hon kom hit. Idag lever Khazar sin dröm; att få resa runt om i världen och ta reda på vad som händer där för att sedan berätta om det för oss. Om människors öden och om hur människor riskerar livet för att rädda sin kultur.

Khazar webb

Kultur är för de flesta i Sverige lätt att ta för given. Khazar tydliggjorde att kultur inte bara är dans, konst eller sång. Det kan exempelvis vara en stad, en plats eller ett hus som skapar minnen och blir starkt kopplad till ens identitet. Kulturen är en del av ens själ. Det hon upplever oavsett var hon än varit i världen är att kultur skapar en sådan kraft att den för många är värd att dö för.

Under föreläsningen visade Khazar klipp från sin dokumentärserie "Kultur i farozonen” som visades i SVT förra året. Innan eleverna fick se en av de mest gripande scenerna, där hon tillsammans med en fotograf går utanför ett öde och sönderskjutet hyreshus bland dammiga barnskor, skolböcker fulla med skotthål och där civila vuxna och barn halshuggits och kastats ner från taket i en massgrav, bad hon eleverna att välja en av scenerna och fundera över vad som berörde dem mest och att motivera varför.

Khazar hade två budskap till eleverna i klass nio som just nu läser om kulturarv: Att reflektera och förstå vilket kulturarv de har och hur det påverkar deras identitet. Hon bad dem också att ta hand om skoltiden, att tro på sig själva och att de gör skillnad.

Khazars familj är stolta över att de fick komma till just Sverige. De visste att det var ett land där man får vara den man är och respekteras. Khazars familj har under åren i Sverige mött värme och känt sig välkommen men också mött hat, misstro och att känna sig som en belastning. Khazar berättade med värme i rösten om den lärare hon mötte i mellanstadiet och som såg bakom ytan. Bakom det faktum att hon har svart hår och en mörkare hudton. Som ville lära känna henne, Khazar, utbilda henne och se till hennes behov.

Varför förstår vi oftast inte värdet av kulturarvet förrän vi förlorat det? Vad hotar kulturarvet och vad stärker det? Varför riskerar en del sitt liv för att rädda sin kultur? Det är frågor som Khazar Fatemi vill att vi ska tala mer om.

Föreläsningen avslutades med varma applåder och en del rödsprängda ögon.

Region Gävleborg står bakom arrangemanget. Det presenteras som en del av Europeiska kulturarvsåret och av Region Gävleborgs projekt "Kulturarvet – nyckeln till framtiden".