Bollnäs kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande Covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Har du frågor om Covid-19?
En annorlunda nationaldag - tillsammans på avstånd!
Hitta företag och föreningar som erbjuder utökad service med anledning av covid-19!

För eleverna i klass nio på Kilafors skola har ämnena bild, slöjd, hemkunskap och svenska under hösten och vintern blivit ett och gått under namnet ”Hälsingegårdar”. Förhoppningen var att det ämnesövergripande arbetet skulle ge både eleverna och lärarna mersmak och att uppgifterna i skolan på ett tydligare sätt skulle få ett sammanhang.

Elevernas uppgift var att tillverka ett föremål som ska stanna kvar på skolan. Det skulle vara inspirerat av hälsingegårdarna men även inkludera återbruk. Eleverna skulle i arbetet planera och ha en budget för sitt arbete samt skriva en portfolio. Konstnären Erik Wiklund från Alfta kom till skolan i inledningen av arbetet för att inspirera ungdomarna. Han berättade då om det kulturarv vi har i Hälsingland och om den arkitektur som finns på Hälsingegårdarna.

Här är ett urval av det eleverna tillverkat:

Dörr

Högstadiets olika hemklassrum och grupprum har fått nya namn som inspirerats av hälsingegårdarna och de byar de finns i. Dörrarna har smyckats ut och klassrummens namn finns på skäktknivar vid varje dörr.

Förstukvist

Två pinnstolar har återbrukats och blivit en soffa med schablontryck i typiskt hälsingegårdsmotiv.

soffa webb

En kyrkbänk som återbrukats har målats med oljetempera (som är en gamal måleriteknik).

Kyrkbänk

- Jag tycker att det här arbetet har varit extra kul och jag tror att eleverna tycker det också. Det har känts extra meningsfullt att göra en gemensam sak som dessutom finns kvar på skolan, säger Lisen Alsing, bildlärare på Kilafors skola.

I höstas berättade vi om att arbetet startade:
Kilafors skola arbetar ämnesövergripande