Bollnäs kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande Covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Har du frågor om Covid-19?
En annorlunda nationaldag - tillsammans på avstånd!
Hitta företag och föreningar som erbjuder utökad service med anledning av covid-19!

Nygården är en inkluderande mötesplats för personer med olika former av funktionsnedsättningar. Nyligen har Nygården renoverats och tillgänglighetsanpassats. I samband med det har vi gjort en nystart med nytt namn, nytt upplägg och nya sysselsättningar och aktiviteter. Bland annat bedrivs verksamhet även under kvällar och helger. Under torsdagen firades nystarten med invigning där det bjöds på korv med bröd, snacks och dryck samt diverse aktiviteter i huset.

trädgården
Det myllrade i Nygårdens trädgård under gårdagens invigning.

Verksamheten på Nygården
På dagtid bedriver vi daglig verksamhet på Nygården, i kombination med att det är en mötesplats för personer med psykisk ohälsa. Vissa kvällar och helgdagar har även boenden inom Omsorgen om personer med funktionsnedsättning öppet, då är Nygården likt en fritidsgård för både brukare och besökare.

nygården
Nygården på Realskolegatan 7.

På Nygården finns massor att göra
Huset och utemiljön inbjuder till många möjligheter. Inomhus finns ett mindre gym, möjlighet att spela pingis och utföra mindfulness. Brukarna och besökarna kan även snickra, måla, sy, baka och spela instrument, spel eller helt enkelt bara umgås. Utomhus tar vi hand om trädgården och odlar i mindre skala samt går regelbundet på promenader och utflykter. På kvällstid ordnas även bland annat tjej- respektive killkvällar, grillkvällar, filmkvällar och pysselkvällar. Allt utifrån besökarnas/brukarnas önskemål.

uppträdande
Kulturalla stod för musiken vid invigningen hos Nygården.

Positiva reaktioner
Såväl personal, brukare som besökare tycker att det är positivt att Nygården ligger så centralt och samtidigt avskilt med en fantastisk utemiljö. Läget vid Myrbäcken är nära till busshållplats och till gång- och cykelvägar, vilket gör att många lätt kan ta sig dit på egen hand vilket ökar självständigheten och frihetskänslan. Det innebär att brukarna och besökarna kan ”komma och gå” efter egen ork, vilja och dagsform utan att behöva känna sig beroende eller behöva anpassa sig efter personal som ska följa med eller skjutsa.

– Alla, både brukare och besökare, som kommer hit tycker att det är trevligt och jättekul att vara här och att få möjlighet att umgås och göra olika saker. Flera har också börjat umgås vid andra tillfällen vilket är jätteroligt, säger personalen som jobbar på Nygården.

– Vi i personalen tycker att det är så roligt och är mycket glada för att brukare och besökare har ett ställe att gå till där de trivs oavsett dag, kväll eller helg. Det är också mycket roligt att antalet brukare och besökare har ökat på dagtid samt att det är populärt på kväll och helg. Det är också mycket roligt att se den samhörighet och tillhörighet som växt fram på vägen, säger Anna-Karin Söderlind, Tina Wärn, Bengt Tegnér, Britta Gustavsson och Marlene Lennartsdotter som varit med och startat upp verksamheterna.

– Det är även roligt för oss i personalen att träffa annan personal, andra brukare och besökare än vi vanligtvis gör, säger personalen som jobbar på Nygården.

personal
Från vänster Marlene Lennartsdotter, Britta Gustavsson, Bengt Tegnér, Anna-Karin Söderlind och Tina Wärn.