Bollnäs kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande Covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!
Har du frågor om Covid-19?
Hitta företag och föreningar som erbjuder utökad service med anledning av covid-19!

Likt tidigare år erbjuds ett gediget program med en bred mix av stora konserter, teatrar, barnevenemang, författarbesök, föreläsningar och konstutställningar i Kulturhuset Bollnäs – centrum för kulturlivet i Hälsingland

— Vi har en imponerande bredd i vårt program. Oavsett vilken kulturkonsument du är har vi något för dig, säger Emil Westberg, Producent på Kulturhuset Bollnäs.
På Stora scenen i kulturhuset får publiken möta flera av landets mest folkkära artister som bland annat Tommy Körberg, Sanna Nielsen, Tommy Nilsson och John Lundvik. Ytterligare en högaktuell och nyskapande artist som kommer är Linnéa Henriksson. Bollnäs blir hennes enda stopp i den här delen av landet. Kulturhuset gästas även av Timo Räisänen, Imenella, Good Harvest, Ola Magnell, Franska Trion och Stefan Sundström.

Humor och skrattfest blir det såklart också när succén, Småstadsliv går på Krogen 2.0, är tillbaka för andra gången i år. Dessutom kommer Joe Labero med sin exklusiva föreställning där publiken får komma närmare magin och mystiken än någonsin tidigare. Det bjuds även på klassisk musik och folkmusik i världsklass.

Höjdpunkter för barn och unga
Ett fullmatat program riktat särskilt till de yngre besökarna väntar. Höstens höjdpunkt är Familjelördagarna som kliver in på sin 17:e säsong. Den 5 oktober får kulturhuset ett gästspel av internationella cirkus- och akrobatikartister. Föreställningen är kostnadsfri och heter Tråkmånsafton och bygger på en barnbok av Adam Dahlin.

— Familjelördagsprogrammet är fantastiskt varierande med skapande, film, jazz, slöjd, dans, teater och musik. Det producerar vi tillsammans med några lokala kulturföreningar. Det finns något för alla i åldrarna mellan 1-12 år, säger Katharina Håkanson som är kultursamordnare för barnkulturen.

Höstens största litteraturfest
Höstens största evenemang på biblioteket är Bollnäs bokmässa den 26 oktober. Ett koncept som växt fram och som i år är större än någonsin med över 50 skrivande personer och utställare. Hela kulturhuset kommer fyllas av författare, föreningar och allmänhet. Några välkända författare från länet är Gabriella Ullberg Westin, Linda Netsman, Camilla Lagerkvist, Anna Jörgensdotter samt Historier från Hälsingland.

För ungdomarna läggs fokus på att utforska nya tekniker och berättelser genom VR och andra digitala tekniker så som AR och 3D-skrivare. Det är ett gemensamt projekt för biblioteket, museet och världsarvspedagogen som handlar om att utveckla berättelser om Bollnäs och världsarvet. Syftet är att höja teknikintresset bland unga tjejer.

Fullsatta konserter på Kulturskolan
Kulturskolan når idag 3 000 barn och unga med sina verksamheter. Deras breda publik kan redan nu göra sig redo för ett grymt höstprogram. De tre största konserterna är deras Suzukikonsert den 17 oktober som är en insamling till Barndiabetesfonden, blåsorkestrarnas adventskonsert den 1 december samt kulturskolans julkonsert den 3 december. Konserterna är mycket populära och blir snabbt fullsatta.

Konst i världsklass
I konsthallen visas flera utställningar och först ut är Johan Urban Bergquist med sina drömska teckningar. Han experimenterar med alternativa verkligheter och sinnestillstånd. Verken präglas av mysticism, drömmar, ockultism, övernaturlighet och oförklarliga fenomen.
Ytterligare två stora konstnärer som har kopplingar till länet är Annelie Krans, textilkonstnär med fokus på naturlandskap samt Lars Westerman som skapar bildkonst med en impressionistisk lek mellan det abstrakta och konkreta.

Bollnäs kulturkvarter har 2 000 besökare varje dag och 400.000 besökare per år. Totalt erbjuds drygt 50 offentliga evenemang inom alla konstnärliga uttryck och former under hösten.

Linnea Henriksson