Bollnäs kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande Covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!
Har du frågor om Covid-19?
Hitta företag och föreningar som erbjuder utökad service med anledning av covid-19!

Idag, på dagen för 75 år sedan befriades fångarna i koncentrationslägret Auschwitz Birkenau. Vi och omvärlden uppmärksammar detta datum som den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Människor samlas idag över hela världen för att minnas den hemska tid i Europas historia, då omkring 6 miljoner judar systematiskt avrättades. Även andra grupper, som romer, krigsfångar, homosexuella, personer med funktionsvariation, och politiska och religiösa motståndare dödades. Det totala antalet offer för Förintelsen är mellan 11 och 17 miljoner människor. Människor med familjer, drömmar och visioner om framtiden. Människor som du och jag.

Vi måste komma ihåg att Förintelsen inte startade i koncentrationslägren. Detta brott mot mänskligheten startade genom politiska beslut. Vi människor glömmer mycket fort, därför är det viktigt att gång på gång påminna, inte minst oss själva om vad som hände i Europa för 75 år sedan, för att inte upprepa tidigare generationers misstag.

Men också för att påminna oss om att det öppna, fria och demokratiska samhället aldrig kan tas för givet. Vi har ett särskilt ansvar att slå vakt om mänskliga rättigheter och vår demokrati och bekämpa intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism.

På kvällens kommunfullmäktige tänder vi ett ljus som ska får brinna under sammanträdet för att symbolisera att vi inte tänker glömma och för att hedra alla dessa människor som dödades, deras anhöriga och de människor som stod emot.

Vi låter det brinna och kasta sitt ljus över oss och det politiska samtalet i vår folkvalda församling.

Tack.

Kristoffer Lindberg, ordförande kommunfullmäktige
Marie Centerwall, kommunalråd

Dela på Facebook