Bollnäs kommun följer myndigheternas råd och riktlinjer gällande covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Vaccinera dig mot covid-19! Drop in varje onsdag mellan 15:00-19:00,
Pingstkyrkan i Bollnäs
Samlad information
om Covid-19
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Bollnäs kommun har i samarbete med Svenska kyrkan och Föreningsalliansen tillsammans med föreningslivet gått samman för att bistå riskgrupper som behöver hjälp att handla dagligvaror och apoteksvaror. Möjligheten vänder sig till personer över 70 år och i riskgrupper som inte har någon i sin närhet som kan bistå med planerade inköp av dagligvaror. Tjänsten är helt kostnadsfri och syftar till att skydda våra riskgrupper och minska smittspridningen i samhället.

– Vi vet att många personer över 70 år trots myndigheternas råd åker och handlar. Vi vill göra allt i vår makt för att minska smittspridningen i samhället och arbetar för att riskgrupperna ska hålla sig borta från sammanhang som innebär en ökad risk för smitta, säger Bosse Wallbäcks tf. kommunchef.

Så går det till
Den som tillhör riskgruppen att allvarligt insjukna i covid-19 och som inte har någon i sin närhet som kan bistå kan få kostnadsfri hjälp med planerade inköp av dagligvaror. Bollnäs kommun kommer att ge föreningar bidrag för varje inköp och utkörning som föreningarna utför till personer i riskgruppen. Inköpet sker enkelt genom att ringa ett telefonnummer till Svenska kyrkan. Den person som tar emot samtalet dokumenterar inköpslistan som i sin tur skickas vidare till Föreningsalliansen som fördelar uppdragen till de föreningar på orten som anmält sitt intresse att hjälpa till. Volontärerna i föreningarna gör inköpet och levererar varorna hem till beställaren inom två vardagar. Butiken skickar sedan en faktura till beställaren. Även den som är över 70 år eller tillhör en riskgrupp och som redan idag beställer hemkörning av varor via en butik får den tjänsten kostnadsfritt. Erbjudandet gäller för planerade inköp av dagligvaror en gång i veckan till och med 31 maj, men kan komma att förlängas.

Värdefullt samarbete
Det är många frivilliga krafter i samhället som vill hjälpa till i den rådande pandemin. Genom att ta tillvara på det stora engagemanget i samhället kan vi tillsammans erbjuda den här tjänsten.

– Samarbetet med Svenska kyrkan, Föreningsalliansen och föreningslivet är otroligt avgörande och värdefullt. Alla parter bidrar och den här insatsen har snabbt kunnat verkställas tack vare mycket god vilja och omtanke om invånarna i Bollnäs kommun. Jag vill särskilt tacka alla mataffärer som varit villiga att ändra sina rutiner, med exempelvis fakturering direkt till kunder. Det har varit avgörande. Som en bonus får föreningarna ett välkommet tillskott i kassan som vi vet har det extra tufft med ekonomin i dessa tider, fortsätter Bosse Wallbäcks tf. kommunchef.

Apoteksvaror levereras av Bollnäs kommun
Förutom inköp och leverans av dagligvaror som omnämns ovan hjälper Bollnäs kommun till med inköp av apoteksvaror, det gäller även receptbelagda varor. Den som vill ha hjälp med det ringer ett särskilt telefonnummer till Bollnäs kommun. Beställningarna, inköpen och leveransen sker med hjälp av tjänstemän från oss på Bollnäs kommun.

Erbjudandet till 70+ och riskgrupper

Alla föreningar är välkomna att anmäla sitt intresse att bidra!

Bollnäs kommuns samlade information om covid-19.