Bollnäs kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande Covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!
Har du frågor om Covid-19?
Hitta företag och föreningar som erbjuder utökad service med anledning av covid-19!

Äntligen står den lilla Hälsingegården redo i Colliniparken för att välkomna de första besökarna till gården. I början av veckan vigdes de små stugorna med bandklippning, folkmusik, barnvisor samt lekar och fika tillsammans med förskolebarn från Förskola på tur. 

- Stugorna är en miniatyr av världsarvsgården Gästgivars i Vallsta och har därmed fått namnet Lilla Gästgivars. Det här är en plats där barnen kan skapa fritt, leka tillsammans och lära sig om Hälsingegårdarnas historia, berättar Sven Skoog, som är världsarvspedagog i Bollnäs.

IMG 9873 webb

Under våren har vi inrett de tre stugorna i samarbete med barn i olika åldrar som tyckt till och kommit med idéer om vad som ska finnas i dem.

- Vi är så glada att äntligen kunna öppna Lilla Gästgivars och vi är väldigt nöjda med resultatet. Det här är ett perfekt besöksmål för barnfamiljen och barnbarnsfamiljen, säger Katharina Håkansson, som ansvarar för barnkulturen i Bollnäs kommun.

Stugorna är inredda på lite olika sätt, i den ena stugan finns gamla möbler från förr, som bland annat vedspis, köksredskap, docksäng och läshörna. Här finns även en del gamla kläder för utlåning om barnen vill klä sig som förr i tiden. I den andra stugan kan barnen pyssla och skapa tillsammans, och den tredje stugan består av en snickeriverkstad och ett stall med bland annat käpphästar att leka med. Ute på gården finns leksaker såsom styltor, spel, dragkampsrep, rulla tunnband, spikstubbe, käpphästbana, skrinda med mera. 

Lilla Gästgivars öppnar officiellt på måndag den 18 maj och håller öppet vardagar mellan klockan 12.30-15.00. Från den 15 juni till 18 augusti kommer det att vara öppet vardagar klockan 10.30-17.00. Då finns även aktivitetsledare från Kulturenheten på plats.

IMG 9935 webb

IMG 9961 webb1 

Ute på gården finns spikstubbe, dragkampsrep och massor av andra roliga leksaker från förr i tiden.

IMG 9965 webb

IMG 9877 webben

Karin Hedlund och Lasse Bertilsson från Kulturskolan bjöd på trevlig folkmusik och underhållning.

Kontakt
För frågor och bokning av grupper inom förskolor och skolor kontakta:

Katharina Håkansson
Kultursamordnare, Bollnäs kommun
E-post: katharina.hakansson@bollnas.se