Bollnäs kommun följer myndigheternas råd och riktlinjer gällande covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Upplev sommaren
i Bollnäs kommun
Påverka Bollnäs kommuns framtid,
svara på vår enkät!
Ställ dig i kö
för restvaccin!
Inget vaccin får gå
till spillo!
Samlad information
om Covid-19
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Runt om i Bollnäs kommun pågår just nu filminspelningar för en pilot/trailer som ska pitchas för olika produktionsbolag. Det gör att produktionsbolagen kan skapa sig en bild av vilken typ av serie det kan bli och fatta beslut om de ska gå vidare med att producera hela serien. Om det sker skulle det innebära att hela filmteamet skulle befinna sig runt om i vår kommun i månader.

Karin Engman och Klas Persson, som båda är Bollnäsbor, har tidigare regisserat filmen Draug står även denna gång för regin. Inspelningarna som pågår just nu bygger på samma tema som filmen Draug; Ödmåren på vikingatiden som kan förklaras som fornaldarsagor som var gamla redan då.

Fornaldarsagor är en fornnordisk sagogenre som berättar om hjältar och kungar från äldre vikingatid. Hjältarna i fornaldarsagor har ofta verkliga personer som förebild, har stundom samröre med både gudar, troll, drakar och andra fantastiska varelser, står det i Wikipedia. Visst låter det spännande!?

Delar av filmteamet utmed vägen till Hambergs i Kilafors.

Filmteamet som består av ungefär 40 personer gör inspelningar runt om i Bollnäs kommun den här veckan. Många är filmarbetare från bygden. I tisdags kväll befann teamet sig på Hambergs i Kilafors. Men de gör även inspelningar i Knupbodarna, Annefors, Skog och utmed Galvån.

– Vi har valt att göra inspelningarna här eftersom vi älskar Hälsingland och vill visa att det fungerar att göra stora produktioner här. Om vi lyckas med den här piloten skulle det gynna hela bygden! Hela teamet skulle behöva äta och ha någonstans att övernatta. På lediga dagar vill kanske någon åka på en guidad fisketur, handla kläder eller turista i vårt vackra landskap, säger regissör Karin Engman.

Regissörerna Klas Persson och Karin Engman.

Regissörerna Klas Persson och Karin Engman.

Bollnäs kommun har under inspelningarna den här veckan bidragit med mat, i form av kylda matlådor till filmteamet. Maten kommer från vårt storkök på Karslund som annars gör kylda matlådor till bland annat äldreomsorgen. Vi har även lånat ut en bajamaja.

Kommunalråd Marie Centerwall är glad för att filmteamet valt att göra inspelningarna i trakten:
– Jag har stora förhoppningar om att filmteamet lyckas med inspelningarna och den kommande pitchningen. Lyckas de kommer det vara positivt för näringslivet i Bollnäs kommun under flera månader. Det är därför vi vill underlätta för dem med ett litet bidrag. Jag vill önska hela teamet stort lycka till!

Huvudrollsinnehavaren spelas av Johan Hegg, även känd som rocksångare i bandet Amon Amarth.