Bollnäs kommun följer myndigheternas råd och riktlinjer gällande covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Vaccinera dig mot covid-19! Drop in varje onsdag mellan 15:00-19:00,
Pingstkyrkan i Bollnäs
Samlad information
om Covid-19
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Det sker en fortsatt oroande ökning av smittspridningen i Sverige! I vårt län är smittspridningen dock stabilt låg jämfört med övriga landet, något som Folkhälsomyndigheten särskilt pekar på och som vi får beröm för. Vi ska behålla den trenden och fortsätta vara duktiga och följa rekommendationerna!

Andelen positiva provsvar av testerna för covid-19 ligger stabilt på ungefär 2 %. På länets sjukhus vårdas i nuläget sex patienter med covid-19, varav en på IVA.

Igår ändrade Folkhälsomyndigheten de allmänna råd som gällt för personer över 70 år. Det betyder att personer som är över 70 år eller tillhör en riskgrupp nu omfattas av de allmänna råd som gäller för alla. Men – kom ihåg att ålder är den främsta riskfaktorn för att drabbas av allvarlig sjukdom. Det egna omdömet blir nu mer avgörande.

Region Gävleborg har uppmärksammat att patienter uppger att de inte har symptom när de söker vård men sedan när de kommer in till vården berättar att de har symptom på covid-19. Om du som söker vård har symptom - berätta det! Du får självklart vård men det finns särskilda ingångar som du med symptom ska använda för att ta dig till ditt besök utan att riskera att smitta andra.

Med anledning av covid-19 analyserar koncernledningen kontinuerligt nuläget för att snabbt kunna ta nya ställningstaganden och beslut.

 • I våra vård- och omsorgsverksamheter har vi tre misstänkt smittade brukare men ingen bekräftad smitta.

 • I våra barn- och utbildningsverksamheter har vi haft fler vikarier än vanligt i slutet på denna vecka, det beror på att många förskollärare varit på utbildning. Frånvaron bland barn, elever och personal är relativt låg. Frånvaron bland personalen beror främst på vård av barn.

 • Vi har uppmärksammats om att barn kommer tillbaka till förskolan efter sju dagar även om de inte är friska. Vi förstår att det kan vara mycket att hålla reda på, men Folkhälsomyndigheten har tagit fram en tydlig tabell som hjälper dig som förälder eller vårdnadshavare avgöra om provtagning är aktuellt och hur länge ditt barn behöver stanna hemma vid symtom på covid-19. Kom ihåg att Försäkringskassan ändrat reglerna för vård av barn från 1 november med krav på läkarintyg om barnets sjukperiod är åtta dagar eller längre.

 • En anmälan om trängsel på en lunchrestaurang har inkommit och denna har följts upp av våra inspektörer. Bollnäs, Ovanåkers och Söderhamns kommuner har tillsammans med Kommunalförbundet Södra Hälsingland anordnat en gemensam krögarträff med fokus på hur näringsidkare ska tolka Folkhälsomyndighetens regler för att fortsätta bedriva smittsäkrad verksamhet. Intresset var stort och deltagarna många.

 • Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta allmänna råd i Uppsala län med anledning av den snabba ökningstakten av spridningen av covid-19 i regionen. Att sådan stor smittspridning finns så nära vårt län innebär att vi bör vara medvetna om att det innebär en risk att besöka Uppsala, och likaså att smitta från Uppsala riskerar att importeras hit.

 • Nästa vecka är det höstlov vilket brukar innebära ett ökat resande genom vår kommun. Vi som bor här bör tänka på att det innebär ett ökat antal besökare på vägkrogar i kommunen. Var extra noga med att följa rekommendationerna om du väljer att besöka dessa.

 • Igår meddelade regeringen att gränsen för sittande publik på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar höjs till högst 300 sittande deltagare. Samtidigt beslutades att offentliga danstillställningar för fler än 50 personer åter ska förbjudas. Ändringarna gäller från och med den 1 november.

 • Du som bor i ett hushåll med en person som är sjuk i covid-19 har hög sannolikhet att bli smittad och ska därför isoleras i hemmet. Du räknas därmed som ett misstänkt fall och lyder under smittskyddslagen för skyddsplikt. Det betyder att du inte ska utsätta andra människor för smittrisk och därför vara isolerad i hemmet under minst sju dagar. Läs mer på Region Gävleborgs webbplats.

 • Region Gävleborg rapporterar om att personer som testat sig för covid-19 återgår till vardagen innan de fått sitt provsvar, vilket riskerar att sprida smittan. Om du tagit ett test är det viktigt att du isolerar dig och inte träffar andra förrän du har fått ditt provsvar!

 • Region Gävleborg erbjuder egenprovtagning av covid-19 samt antikroppstester. Vill du testa dig finns instruktioner på www.1177.se

En vädjan från Bo Wallbäcks, biträdande kommunchef
– En av de viktigaste åtgärderna just nu är att avstå sociala sammanhang och fester med risk för trängsel. Kanske tråkigt, men avgörande för att förhindra smittspridningen och i slutändan räddar det hälsa och liv och gör att samhället kan fungera så bra som möjligt.

Jag fortsätter att tjata om det som är mest effektivt för att förhindra smittspridning. Följ dessa enkla råd:

 • Ta personligt ansvar och håll avstånd när du rör dig på alla olika platser i samhället som skola och arbete, kollektivtrafik, affärer, restauranger, caféer och barer.
 • Stanna hemma om du är sjuk.
 • Tvätta händerna ofta och noga.
 • Begränsa dina fysiska kontakter.
 • Följ rekommendationerna för besök i våra äldreboenden!
 • Ni som tillhör gruppen unga vuxna, tänk er för hur ni beter er, ni blir sannolikt inte särskilt sjuka om ni blir smittade men tänk på era äldre nära och kära.

Håll i och håll ut!

Till sidan om Covid-19