Vill du bli en fritidskompis? Skicka in din intresseanmälan idag!
Vaccinera dig mot covid-19! Drop in varje onsdag mellan 15:00-19:00
Pingstkyrkan i Bollnäs
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

I början på veckan meddelade Region Gävleborg att nya skärpta restriktioner införs i länet. Smittspridningen ligger fortfarande på en hög nivå i länet. Vecka 7 var nästan 14% av proverna positiva och knappt hälften av dessa är den brittiska mutationen som är mer smittsam. I Bollnäs kommun är situationen bättre än för länet i genomsnitt, samma vecka var 8% av proverna positiva och av dessa endast 6% den brittiska mutationen.

Vi har därför väldigt mycket att vinna på att noga följa rekommendationerna! 

Vaccineringen fortsätter sakta men säkert, 31000 doser har getts i länet. Man ser tack vare det en minskad smittspridning bland personer på våra särskilda boenden i hela landet. En mycket glädjande effekt av vaccinet! Två ytterligare vacciner kommer inom kort att godkännas samtidigt som avtal om ökade mängder av vaccin har tecknats. Nu är det bara en tidsfråga….

Alla godkända vacciner har dessutom visat sig ge ett bra skydd!

Skärpta regionala restriktioner
De nya skärpta restriktionerna innebär att, engångsmunskydd ska användas av (gäller för personer födda före -05) i situationer där nära kontakt, mindre än 1,5 meter inte går att undvika under mer än 15 minuter i inomhusmiljö. Munskydd ska också alltid användas i kollektivtrafiken av personer födda före -05. Personer uppmanas också att handla en åt gången i butiker. Personer som är anställda vid eller har uppdrag i en verksamhet i länet, där det bedöms pågå ett större utbrott, rekommenderas att undvika att vistas ute i samhället för att minimera möten med andra människor.

Regionen förbereder även för ytterligare åtgärder med fjärr- och distansundervisning för gymnasiet och högskolor efter sportloven.

De nya skärpta rekommendationerna gäller från och med tisdagen den 23 februari 2021 till och med den 10 mars 2021.

Nya skärpta nationella rekommendationer
Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade även i veckan att nya skärpta nationella råd införs från och med 1 mars i ett försök att hindra en tredje våg.

Folkhälsomyndigheten kommer att besluta om ytterligare begränsningar av hur många personer som får vistas i butiker, gallerior och gym.  Regleringarna ändras och tydliggör att man ska gå in ensam om man behöver handla i exempelvis en butik eller galleria, med vissa undantag för exempelvis barn.

Öppettiderna för samtliga serveringsställen som till exempel restauranger, kaféer och barer begränsas nu till kl. 20.30, oavsett om alkohol säljs eller inte. Serveringsställen kommer dock att kunna ha öppet för avhämtning eller hemleverans efter kl. 20.30.

Rådet till idrottsföreningar har sedan tidigare varit att avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med vissa undantag för exempelvis barnidrott och elitidrott. Nu skärps det efter att smittspridning har konstaterats. Folkhälsomyndigheten föreslår därför att ta bort skrivningen om att enstaka matcher kan tillåtas för barn och unga. Förutom tävlingar bör dock idrotts- och fritidsverksamheter för barn och unga fortgå under förutsättning att övriga föreskrifter och allmänna råd kan följas.

Information från Bollnäs kommun samt kommunala bolag och förbund


 

En uppmaning till dig från biträdande kommunchef Bosse Wallbäcks

Situationen har de senaste 6 veckorna succesivt försämrats i länet. En tredje våg kan inte uteslutas.  Sportlovet närmar sig och många människor kommer att resa eller besöka oss. Vi har just nu en gynnsam situation i Bollnäs, den ska vi tillsammans försöka bibehålla! Vaccinationerna ökar sakta men säkert. Vi kan snart se fram mot att alla kommer att erbjudas vaccin och därigenom större frihet.

Men till dess är det viktigare än någonsin att vi alla fortsätter med det som är självklart och enkelt:

  • Träffa bara de du vanligtvis umgås med.
  • Undvik onödiga resor med tåg eller buss.
  • Ta personligt ansvar och håll avstånd – alltid!
  • Stanna hemma om du är sjuk och ta ett covidtest, provtagningskapaciteten är god
  • Tvätta händerna ofta och noga.

Håll i, håll ut och håll avstånd – tillsammans gör vi skillnad!