Bollnäs kommun följer myndigheternas råd och riktlinjer gällande covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Inget vaccin får gå
till spillo!
Prioriterade grupper erbjuds att
ställa sig i kö för eventuellt
överblivna vaccindoser.
Samlad information
om Covid-19
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

För drygt en månad sedan öppnade Bollnäs kommun upp en telefonlinje dit personer som ingår i den prioriterade vaccinationsfasen kan ringa för att ställa sig i en kölista för eventuellt överblivna vaccindoser.

TinaPerzon FB link
Tina Perzon arbetar med att ta emot samtalen 

Tina Perzon tar emot samtalen som kommer in. Det kan ringa upp mot 45 personer varje dag och Tina lägger stor vikt på att varje samtal får ta sin tid. Många som ringer in har även många frågor och är tacksamma att få prata med någon.

- Det är många som ringer in och undrar om det är många på kö, vilket vaccin som ges och om de kan få komma samma vecka. Det är även många som undrar hur den ordinarie bokningen går till via webbplatsen 1177 eller via regionens telefonnummer. Alla som ringer in får informationen att de måste boka via det ordinarie bokningssystemet också eftersom vi inte kan garantera att vaccin blir över säger Tina.

Syftet med kölistan är att inga doser ska gå till spillo. Ibland händer det att personer som bokat tid inte dyker upp eller på grund av annan anledning inte kan ta vaccinet. Detta gör att primärvården då får doser över som är färdiga att användas inom en mycket begränsad tid. Tina upplever att de som ringer in är väldigt tacksamma att få ställa sig i denna kölista.

- Det är många som har väntat länge på att få en vaccinationstid via det ordinarie bokningssystemet och är oroliga för att inte få någon tid. Många vill också prata om annat, de är oroliga och ensamma. Det känns väldigt meningsfullt att kunna lyssna och få hjälpa till på något vis. Det är viktigt att alla samtal får ta sin tid.

Vid överblivna doser kan personer som står i kölistan snabbt ringas in så att inga doser behöver kasseras och doserna hamnar i rätta armar utifrån Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning där de äldsta och sköraste prioriteras.

Vill du också ställa dig i kölista för restvaccin?
Personer som kan ställa sig i kölistan för restvaccin är:

• personer från 70 år och uppåt (födda fram till 31 december 1951)
• personer som har hemtjänst eller hemsjukvård för äldre
• personer som bor tillsammans med någon som har hemtjänst eller hemsjukvård för äldre.

För att ställa dig i listan kan du ringa 0278-255 50 mellan klockan 8:00-12:00 vardagar. Om det blir doser över ringer ansvariga vaccinatörer upp dig. Tiderna kan variera så du behöver kunna ta dig till vaccinationsplatsen i Kulturhuset Bollnäs med mycket kort varsel. Kölistan ersätter inte den ordinarie tidsbokningen som görs via webbplatsen 1177 eller via telefon.