Bollnäs kommun följer myndigheternas råd och riktlinjer gällande covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Vaccinera dig mot covid-19! Drop in varje onsdag mellan 15:00-19:00,
Pingstkyrkan i Bollnäs
Samlad information
om Covid-19
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Smittspridningen är fortsatt hög men det tycks som kurvan äntligen börjar vika neråt i Bollnäs. Sjukvården är fortfarande extremt hårt belastad, just nu ligger 64 personer inlagda och 13 personer får intensivvård i länet. Om vi alla kan anstränga oss bara lite mer (avstånd, trängsel, ja ni vet) spelar det roll för smittspridningen men även vilka resurser sjukvården kan ge, inte minst sådan vård som väntar.

Lokala rekommendationer kvarstår!

Skjut inte upp din vaccination
I veckan har fler grupper släppts på för att kunna boka vaccin. Just nu vaccineras

 • Personer från 60 år och uppåt (födda under 1961 eller tidigare)
 • Personer som har hemtjänst eller hemsjukvård
 • Personer som bor tillsammans med någon som har hemtjänst eller hemsjukvård
 • Personer som får dialysbehandling
 • Personer som har genomgått eller ska genomgå benmärgs- eller organtransplantation
 • Personer över 18 år med insats genom LSS eller personlig assistans


I Gävleborgs län har över 100 000 doser getts. Drygt 40 % av alla över 18 år har fått minst en dos i länet. Samtidigt är vaccinationstakten hög, vi är på väg mot ljusare tider. När det är din tur, ta chansen. Vaccinera dig för din egen skull men också för dina nära och kära. Och du, har du mobilt bank-id, boka din vaccination digitalt, telefonbokningen är fortfarande högt belastad.

Smittskyddsläkaren och chefläkare uppmanar dig som är 65+ att inte tacka nej till AstraZenecas vaccin. Personer som är 65 år och äldre bedöms ha en hög risk för allvarlig sjukdom i covid-19, och samtidigt är risken mycket låg för allvarliga biverkningar i åldersgruppen. En granskning har visat att blodpropp i kombination med låga halter av blodplättar är en extremt ovanlig biverkning av vaccinet, och bland de fall som rapporterats rör de flesta kvinnor under 60 år. Vänd inte i dörren. Du har inte möjlighet att välja vaccin.

Håll avstånd
Att hålla avstånd till våra medmänniskor går emot vår natur. Vi vill vara nära, träffa nära och kära när vi vill och vi kommer få göra det igen. Men inte just nu! Vi behöver alla hjälpas åt att hålla avstånd till varandra och följa rekommendationerna. Fysiskt. Digitalt kan vi vara hur nära som helst. Fysisk distans, digital närhet. Kan vi hjälpas åt in i det sista?


Information från Bollnäs kommun samt kommunala bolag och förbundEn uppmaning till dig från biträdande kommunchef Bosse Wallbäcks

Ökningskurvan tycks ha brutits i Bollnäs kommun, nu håller vi tummarna att det fortsätter så. Vi kan alla bidra genom att anstränga oss lite mer, vaccinationstakten är hög och hjälper till. Förhoppningsvis kan vi snart börja öppna upp vårt samhälle! Smittan har dock spridit sig ner i åldrarna, inte minst bland barn, unga vuxna och medelålders. Tänk hela tiden på det, det är grupper som fortfarande är ovaccinerade. Även om du fått vaccin kan du smitta andra, rekommendationerna gäller därför även dig. Det här är en mycket allvarlig sjukdom, ta den på största allvar!

Nu om något gäller det att hålla i och hålla ut, det syns ett ljus i tunneln:

 • Betrakta alla du möter som smittade och håll avstånd – alltid, Covid sprids främst som droppsmitta i närkontakt!
 • Arbeta hemma om du kan
 • Kan du inte arbeta hemifrån, undvik nära kontakter så långt som möjligt
 • Handla ensam, det slarvas jättemycket med det!
 • Träffa bara de vi vanligtvis umgås med.
 • Stanna hemma om du är sjuk och ta ett covidtest, provkapaciteten är god
 • Undvik onödiga resor med tåg eller buss.
 • Tvätta händerna ofta och noga.

Fortsätt med det – det gör skillnad!