Bollnäs kommun följer myndigheternas råd och riktlinjer gällande covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Vaccinera dig mot covid-19! Drop in varje onsdag mellan 15:00-19:00,
Pingstkyrkan i Bollnäs
Samlad information
om Covid-19
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

I Bollnäs kommun har kurvan av antalet smittade stannat upp senaste veckan. Av alla som testar sig så är det fortfarande ca 9% som får positivt svar. Smittspridningen skiljer sig dock mellan de olika kommunerna i länet, därför är det fortfarande viktigt att undvika onödiga resor och nya kontakter.  

Fortsätter vi att följa rekommendationerna genom att bara umgås med våra närmaste kan smittspridningen ha minskat till låga nivåer fram mot juli och augusti. Det meddelade Folkhälsomyndigheten under veckan när man presenterade nya scenarier om smittläget. Detta förutsätter att våra kontakter inte ökar samt att vaccinationerna fortsätter som planerat. Låt oss hålla ut in i det sista!

Vaccinationsfas 4 inleds tidigare än planerat
Region Gävleborg ligger bra till nationellt när det gäller andel vaccinerade och fas 4 inleds tidigare än planerat. Ett nationellt mål är att minst 80 procent av alla över 65 år ska ha fått en dos till 16 maj, och där ligger Gävleborg på cirka 93 procent för närvarande. Av alla personer över 18 år i länet, har ungefär hälften fått sin första dos.

I veckan släpptes ytterligare grupper på för vaccinering, just nu kan alla i riskgrupp över 18 år samt alla övriga invånare från 55 år och uppåt boka tid för vaccination mot covid-19. Tacka ja till vaccinet, för dig själv och dina nära!

Alltför många utrikesfödda som omfattas av möjligheten till vaccination är fortfarande ovaccinerade. En vädjan till Er, anmäl er för vaccination eller om det behövs, be personer i er närhet om hjälp. Det är viktigt! 

Vårens högtider
Vi går mot varmare väder och mer ledighet. Nästa vecka är det Kristihimmelsfärdshelgen och ramadan avslutas med Eid al-fitr. Firanden som vanligtvis innefattar stora middagar, träffar med släkt och vänner. Något vi har att se fram emot nästa år. Men i år så behöver vi fira smått, fira med din närmaste familj, håll avstånd till andra även utomhus.

Låt oss se fram emot härliga högtider med storslagna firanden nästa år.

Tack för att du håller i och håller ut!


Information från Bollnäs kommun samt kommunala bolag och förbund

En uppmaning till dig från biträdande kommunchef Bosse Wallbäcks

Den nedåtgående smittspridningskurvan har stannat upp i Bollnäs kommun men

fortsätter vi att anstränga oss lite mer tror jag vi kan se fram mot en minskning. Vaccinationstakten är hög och hjälper till, 15000 doser ges i länet varje vecka och kommer snart att öka ytterligare. Ungefär hälften av befolkningen över 18 år har fått sin första dos. Snart, mycket snart kan vi börja öppna upp vårt samhälle! Men tänk på det är grupper som fortfarande är ovaccinerade. Även om du fått vaccin kan du smittas och kan då smitta andra, rekommendationerna gäller därför även dig. Knappt 50 personer är för närvarande inlagda på sjukhus varav 12 på IVA, ungefär som förra veckan. Det här är en mycket allvarlig sjukdom, tänk på det, alltid!

Håll i och håll ut, det ljusnar mer och mer, ju bättre vi sköter oss desto fortare går det:

  • Betrakta alla du möter som smittade och håll avstånd – alltid, Covid sprids främst som droppsmitta i närkontakt!
  • Arbeta hemma om du kan
  • Kan du inte arbeta hemifrån, undvik nära kontakter så långt som möjligt
  • Handla ensam, det slarvas fortfarande jättemycket med det!
  • Träffa bara de vi vanligtvis umgås med.
  • Stanna hemma om du är sjuk och ta ett covidtest, provkapaciteten är god
  • Undvik onödiga resor med tåg eller buss.
  • Tvätta händerna ofta och noga.

  Det gör skillnad!