Bollnäs kommun följer myndigheternas råd och riktlinjer gällande covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Upplev sommaren
i Bollnäs kommun
Ställ dig i kö
för restvaccin!
Inget vaccin får gå
till spillo!
Samlad information
om Covid-19
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Nu är det klart vilka som tilldelas årets priser och stipendier i Bollnäs kommun. Kulturnämndens presidium i samråd med kulturenheten och fritidsenheten har beslutat utse pristagare och stipendiat. När oklart när prisceremonin ska ske, men förhoppningen är att den kan äga rum vid ett publikt evenemang senare höst. Samtliga pristagare är underrättade.

Elitidrottspris

Utdelas till person eller lag som under verksamhetsåret gjort uppmärksammade och förtjänstfulla insatser inom elitidrotten. Att utdela 22 000 kr.

2021 års Elitidrottspris tilldelas längdskidåkaren Truls Gisselman, Rehns BK.

Motivering
För sin beslutsamma väg mot den absoluta längdskidåkningstoppen och sin snabba utveckling med fina resultat och sekunder från medalj i Junior-VM.

Bakgrund
Truls började åka skidor 2012 och deltog i sina första tävlingar 2013. 2017 började han på skidgymnasiet i Mora och därefter har hans utveckling hela tiden gått framåt. På årets junior-VM blev han bästa svensk på tremilen och en åttonde plats, bara sekunder från en pallplats. Nästa säsong tar Truls Gisselman steget upp till seniorklassen.

Föreningsledarpris

Utdelas till föreningsledare som gjort förtjänstfulla, ideella insatser inom barn/ungdomsverksamhet eller annan föreningsverksamhet. Att utdela 15 000 kr.

2021 års Föreningsledarpris tilldelas Ingela och Peter Rydesäter, Rehns BK.

Motivering
För sitt outtröttliga engagemang för barn och ungdomar så väl vinter som sommar och för sin förmåga att se individen hos ungdomarna och för att alltid på bästa sätt se till att allt praktiskt fungerar kring själva träningarna och inte minst det sociala så att ungdomarna trivs.

Bakgrund
Peter och Ingela Rydesäter är två starka ledarkrafter i Rehns BK och engagerade i såväl längdskidåkning, skidorientering och orientering.
Peter och Ingela har varit drivande och stått bakom det mesta kring ungdomsträning i Rehns BK de senaste fem åren, både vinter och sommartid. Ingela sitter just nu i styrelsen och Peter är drivande i både orienteringskommittén och skidkommittén. Det är med värme man ser dem ställa upp i alla lägen och alla väder. Både Peter och Ingela är personer som ser individen hos ungdomarna och fixar såväl det praktiska kring själva träningarna och det sociala med fika, mackor och korv.

Kulturpris

Utdelas till person/-er för förtjänstfulla insatser inom kulturområdet. Att utdela totalt 16 000 kr.

2021 års Kulturpris tilldelas Hanna och Jakob Bruce, kulturentreprenör.

Motivering
Med varsam hand och med gamla hantverkstraditioner skapar och utvecklas Sveriges kulturarv, Hälsinglands landskapsblomma, linet till nya produkter i ny, modern design; allt i det egna företaget Växbo Lin.

Bakgrund
Det som började för 15 år sedan i liten skala har nu vuxit och i dag finns Växbo Lins produkter inte enbart i Sverige utan i flera andra länder. Basen för verksamheten är och förblir Växbo.

Kulturstipendium

Utdelas till person för utbildning och utveckling inom kulturområdet. Att utdela 22 000 kr.

2021 års Kulturstipendium tilldelas Kerstin Ljungström, musik.

Motivering
Kerstin Ljungström tilldelas årets kulturstipendium för hennes målmedvetenhet, musikaliska energi och utveckling inom musikområdet; som artist, låtskrivare och producent.

Bakgrund
Kerstin som är i början av sin musikaliska karriär har redan samarbetat med artister som Linnea Henriksson Vargas & Lagola (Salem al Fakir och Vincent Pontare).
Kerstin har en gedigen musikutbildning som startade på Kulturskolan i Bollnäs, fortsatte med Rytmus musikgymnasium i Stockholm och Yrkeshögskolan Musikmakarna i Örnsköldsvik. Kerstin spelar gitarr, bas och piano. Hon är också anlitad som låtskrivare och har precis signerat sitt första förlagskontrakt med Universal Music Publishing

Årets förening

Priset utdelas till förening i Bollnäs kommun som genom sin verksamhet tillfört samhället och invånarna nyttigheter och föredömen, socialt, kulturellt och/eller idrottsligt. Att utdela 15 000 kr.

2021 års pris till Årets förening tilldelas Södra Hälsinglands Orkesterförening.

Motivering
Till en förening med bred förankring som i över ett halvt sekel med energi och lust genomfört konserter och väglett unga i dess musikaliska utveckling och gett konsertbesökarna oförglömliga upplevelser under ledning av namnkunniga dirigenter.

Bakgrund
Södra Hälsinglands Orkesterförening bildades 1966 genom en sammanslagning av flera mindre musiksällskap och föreningar. Medlemmarna som kommer från Ovanåker, Bollnäs och Söderhamns kommuner i orkestern är musiklärare och deras elever från kulturskolor, estetiska program och Bollnäs folkhögskola. Orkestern samverkar med Kungliga Musikhögskolan. Professor och rektor Cecilia Rydinger och Glenn Mossop, lektor i orkesterdirigering har betytt mycket för orkesterns utveckling. Båda har varit mycket behjälpliga vid orkesterns återkommande körsamarbeten.

Hasselgårdsstipendium

Åke ”Stan” Hasselgård-stipendium ska i första hand gå till en ung jazzmusikant. Stipendiet ska ses som en uppmuntran till fortsatt musikalisk utövning. För att erhålla stipendiet fordras hög musikalisk talang och musikhögskolestudier eller motsvarande. Att utdela 22 000 kr.

Till detta pris utser Bollnäs kommun en särskild kommitté bestående av representanter från Musik Gävleborg, Bollnäs Jazzclub, Bollnäs kulturskola, Bollnäs folkhögskola samt en kommunal tjänsteman från kulturområdet. Kommittén utser pristagare och motivering för denna/e till kulturnämnden som konfirmerar kommitténs beslut. Kommittén ansvarar också för övriga arrangemang och händelser till Åke Hasselgårds minne.

2021 års Hasselgårdsstipendium tilldelas, Henrik Jäderberg, trumslagare.

Motivering
Trumslagaren Henrik Jäderberg är en mycket personlig musiker och instrumentalist. Även om han redan spelar trummor på en exceptionellt hög nivå söker han hungrigt efter nya utmaningar. Därtill har han en unik förmåga att se sig själv och sin egen roll i musiken i bredare perspektiv; egenskaper som ligger till grund för att i framtiden kunna navigera sig på resan i det professionella musiklivet.

Bakgrund
Henrik Jäderberg är uppvuxen i Gävle. Han fick sitt första trumset vid sju års ålder och började därmed sin musikaliska bana. Sedan 2019 är Henrik Jäderberg bosatt i Stockholm och studerar vid Kungliga Musikhögskolan. De största intresseområdena inom musik är improvisation, komposition, samspel och uppfinningsrikedom.

Priser och stipendium har delats ut sedan 1986 inom kultursektorn och sedan 1991 inom idrotts- och fritidssektorn.
Bollnäs kommun delar sedan 2000 ut ett speciellt stipendium till Åke "Stan" Hasselgårds minne.