Vill du bli en fritidskompis? Skicka in din intresseanmälan idag!
Vaccinera dig mot covid-19! Drop in varje onsdag mellan 15:00-19:00
Pingstkyrkan i Bollnäs
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Vaccinering av covid-19 går fort framåt och fler åldersgrupper släpps på eftersom. Över hälften, 56% av alla över 18 år har fått en första dos i Gävleborgs län. Men statistik visar också att andelen som vaccinerar sig mot covid-19 är lägre bland utrikesfödda.

- Det är otroligt viktigt att vi når grupper som har svårt att boka vaccination själva, bland annat utrikesfödda men även andra grupper i samhället som har behov av stöd. Folkhälsomyndigheten har tidigare rapporterat att främst utrikesfödda i Sverige har drabbats hårdare än svenskfödda av covid-19. För att samhället ska kunna återgå till det normala behöver vi inkludera alla grupper i vaccinationsarbetet säger Bo Wallbäcks, biträdande kommunchef.

Bollnäs kommun kommer med start denna vecka att tillsammans med Regionen påbörja en kampanj för att nå och hjälpa utrikesfödda och svenskar som har svårt att boka sin vaccination själv. Det kommer att ske genom samarbete mellan bland annat Bollnäs bostäder, Bollnäs kommuns flyktingverksamhet, Hälsinglands utbildningsförbund, olika trossamfund med flera.

Personer som förutom svenska talar somaliska, arabiska, tigrinja, persiska och engelska kommer via flyktingverksamheten att ta emot samtal från personer som behöver hjälp att boka tid för vaccination.

- Bokningssystemet idag finns bara översatt till svenska och engelska, att göra en hälsodeklaration på ett språk du har svårt att förstå kan skapa en oro och ett hinder. Genom att anställa språkstödjare som kan hjälpa till att översätta informationen vill vi sänka trappsteget för bokningen säger Bo Wallbäcks.

Majid Esmaeili, Amal Zakaria, Mohammed Ali och Temesghen Kibrom kommer finnas som språkstödjare för att hjälpa till med översättning till språken somaliska, arabiska, tigrinja, persiska och engelska. De kommer även bedriva uppsökande verksamhet genom sina kontaktnätverk. Tidigare i veckan besökte man vaccinationscentralen i Bollnäs och fick en genomgång av hela vaccinationsprocessen, från bokning till spruta.

Du kan inte längre ringa för att få hjälp med bokning. Läs mer: Hjälpen till utrikesfödda med bokning av vaccin mot covid-19 upphör

 

Språkstödjare Fb link

Från vänster: Majid Esmaeili, Amal Zakaria, Mohammed Ali och Temesghen Kibrom