Bollnäs kommun följer myndigheternas råd och riktlinjer gällande covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Vaccinera dig mot covid-19! Drop in varje onsdag mellan 15:00-19:00,
Pingstkyrkan i Bollnäs
Samlad information
om Covid-19
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Folkhälsomyndigheten trycker på att vi ska öppna samhället med stor försiktighet och noga följa rekommendationerna, pandemin har inte försvunnit. Smittläget är visserligen lågt men tyvärr fortsätter smittspridningen att stiga sedan några veckor tillbaka.

I Bollnäs kommun har 9 personer under denna vecka bekräftats positiva med covid-19, vilket är drygt 5% av 160 tagna prover. Det är Deltavarianten som dominerar i länet liksom i landet. Nu när skolorna börjar och många återgår till arbetet riskerar vi att se ytterligare ökning. Det är därför otroligt viktigt att vi fortsätter följa de allmänna råden genom att:

 • Arbeta hemifrån om möjligt
 • Träffa andra på ett smittsäkert sätt, helst ute
 • Undvika trängsel
 • Testa oss vid symptom
 • Vaccinera oss och tar båda doserna


Glöm inte att boka din andra dos vaccin

Över 80% av länets befolkning har fått en första dos vaccin, glöm inte att boka in din andra dos. Det krävs två doser för att få ett fullgott skydd, särskilt mot den dominerande Deltavarianten. I Gävleborg har nu ca hälften av 16-18 åringarna fått en första dos men ytterst få har hunnit få sin andra dos.

Socialstyrelsen meddelade i veckan att ca 75% av de som läggs in på IVA på grund av allvarlig sjukdom av covid-19 är ovaccinerade. Tyvärr är många av dessa unga människor. Genom att vaccinera dig minskar risken att du ska bli allvarligt sjuk. Det kan rädda liv!

Alla personer som är födda 2005 eller tidigare kan nu vaccinera sig. Det finns gott om tider och även drop in på flertalet ställen. I Bollnäs flyttas vaccineringsplatsen från Kulturhuset till Pingstkyrkan. Du hittar vaccinationsplatsen i din bokning på 1177.se.


Testa dig vid hemresa från utlandet
Har du varit ute och rest gäller testning med PCR-test vid hemkomst till Sverige, även om du inte har symtom. Detta rekommenderas oavsett vilket land du har besökt, med undantag för de nordiska länderna. Många populära turistländer har stor smittspridning. Får du symtom ska du testa dig så snart som möjligt. Det gäller även om du är vaccinerad.

Att vaccinera sig och att fortsätta följa de allmänna råden har stor betydelse för att vi ska kunna återgå till en vardag som den såg ut innan pandemin. Tack för att du tar ansvar!


Information från Bollnäs kommuns verksamheter samt kommunala bolag och förbundEn uppmaning till dig från biträdande kommunchef Bosse Wallbäcks

Smittspridningen ökar sakta men tendensen är tydlig. Samma rekommendationer gäller som tidigare, håll avstånd, undvik sammanhang med trängsel mm. Alla har inte fått två doser som ger ett gott skydd. Det är en kapplöpning med tiden att så många som möjligt är fullvaccinerade.

Lagen som möjliggör distansundervisning i skolan är upphävd, det är nu närundervisning som gäller. Det är kanske vår största utmaning då de flesta eleverna är ovaccinerade. Skolan, elever och föräldrar behöver gemensamt utmaning samverka för att undvika att smitta sprids. Skolan genom att organisera undervisningen, elever genom att följa beslutade rutiner och rekommendationer och föräldrar genom att vara uppmärksamma på eventuella symptom hos barnen. Har man symptom ska man inte vara i skolan eller förskolan. Att smitta kommer att uppstå är sannolikt oundvikligt, det viktiga är att den isoleras för att undvika ytterligare spridning.

Till er som är ovaccinerade, främst ni som är 16-29 år, det är mycket angeläget att ni vaccinerar er snarast för att vi ska ha en hög vaccinatonstäckning nu när samhället och skolorna startat. Det tar minst två veckor efter två doser för immunitet.

Du som reser utomlands riskerar att ta med smitta hem till Sverige. Därför är det oerhört viktigt att du testar dig vid hemkomst och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer särskilt noga.
Har du inte bokat tid för vaccination gör det redan idag! Genom att du är vaccinerad skyddar du andra och förhindrar omfattningen av den befarade fjärde vågen. Det finns gott om vaccindoser och tider för vaccination!

Fortfarande gäller:

 • Håll avstånd och undvik trängsel.
 • Arbeta hemma om du kan.
 • Kan du inte arbeta hemifrån, undvik nära kontakter så långt som möjligt.
 • Stanna hemma om du är sjuk och ta ett covidtest, provkapaciteten är god.
 • Undvik resor med tåg eller buss med trängsel.
 • Tvätta händerna ofta och noga.
 • Testa dig om du har varit utomlands.

Nu startar vi hösten med stor försiktighet genom att hålla kvar de försiktighetsåtgärder vi hade innan sommaren. Vartefter vi ser hur pandemin utvecklas kan vi ta ställning till eventuella lättnader i våra rutiner!