Det finns många som tänker mycket på mat och på sin kropp. Det är vanligt att man vill ha kontroll över vad man äter och att man är rädd för att gå upp i vikt. Om tankarna på mat och vikt tar så stor del av uppmärksamheten att man kan ha svårt att klara av sitt vanliga liv – studier, arbete eller andra aktiviteter – så kan man ha en ätstörning. Man kanske låter bli att äta eller gör sig av med det man ätit genom att till exempel kräkas eller träna hårt. Kanske hetsäter man, det vill säga äter stora mängder mat väldigt snabbt. Efter att ha hetsätit är det vanligt att man försöker göra sig av med maten genom att kräkas. En ätstörning försämrar både den fysiska hälsan och hur man fungerar socialt.

Besvären syns inte alltid
Det behöver inte synas att man har ätstörningar. Även om kroppen inte får näring på ett bra sätt behöver man inte vara smal eller tjock. Ibland kan det synas; man kan tappa mycket vikt på kort tid och bli väldigt smal.
Om man har en ätstörning är det vanligt att man också har andra besvär. Det är vanligt att man har till exempel ångest, depression eller missbruksproblem. För att kunna bli av med sin ätstörning är det viktigt att de grundläggande problemen upptäcks och behandlas.

Vill du veta mer om anorexi/bulimi/ätstörningar
1177 om anorexi/bulimi
UMO om anorexi/bulimi
Riksföreningen mot ätstörningar
KÄTS (kunskapscenter för ätstörningar)

Hitta hjälp – hit kan du vända dig
Bollnäs familjecentrum
Elevhälsa
UMO Bollnäs (ungdomsmottagning)
BUP
Länsenheten för ätstörningar

Ätstörningszonen
Vill du prata om tankar som rör mat, vikt, kropp, kontroll eller ätstörningar? Tjejzonen har en chatt där du kan prata om detta.
Chatten är öppen söndag till torsdag 20.00 till 22.00:  Ätstörningszonenschat

Här hittar du blanketter och e-tjänster